Hab-ersättningen och de statliga stimulanspengarna på 45 sekunder. Foto: SVT

179 miljoner till habiliteringsersättning användes aldrig – kommunerna skickade tillbaka pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att betala ut 179 miljoner kronor till personer med funktionsnedsättning, så valde Sveriges kommuner att betala tillbaka pengarna till Socialstyrelsen.

– Det visar att det behövs en annan, mer permanent lösning för habiliteringsersättningen, menar Margareta Hallner, ordförande FUB Västmanland.

– Det här är en grupp med väldigt lite pengar och det här sänder ju signaler om att de inte skulle vara viktiga, säger hon.

Habiliteringsersättning är en ersättning kommuner kan välja att betala ut till personer med funktionsnedsättning som deltar i daglig verksamhet enligt LSS. Hur mycket kommunerna betalar är olika, vissa betalar inget alls.

Habiliteringsersättning

För att stimulera habiliteringsersättningen och göra det mer lika över landet införde regeringen ett nytt statligt stöd förra året. 350 miljoner kronor som kommuner kunde rekvirera ur och använda antingen till att införa eller till att höja sin hab-ersättning.

Sammanställningen klar

Men enligt Socialstyrelsens totalsammanställning som överlämnades till regeringen i sommar, gjorde osäkerhet kring villkoren och hur stödet fick användas att kommuner hellre valde att skicka tillbaka pengar till statskassan än att betala ut dem till målgruppen.

Totalt återbetalas 179 av de 350 miljoner kronorna, det motsvarar cirka 51 procent.

– Varför ta emot pengar om kommunen inte har för avsikt att använda dem, undrar Margareta Hallner, ordförande FUB Västmanland Foto: SVT

Ett exempel är Västerås som valde att betala tillbaka drygt 8 av de totalt 19 miljoner kronor man fått, här förklarar nämndordföranden varför.

”Förstatliga istället”

I år har regeringen förtydligat villkoren i förhoppning att pengarna ska komma fler i den resurssvaga målgruppen till gagn, även för 2019 finns 350 miljoner kronor att rekvirera ur.

Men i bland annat Västerås menar man att det behövs något mer permanent än tillfälliga bidrag.

– Istället för att kommunerna ska behöva söka pengar varje år, vilket ju kostar i administration för både dem och Socialstyrelsen – förstatliga det istället. Då blir det ju också lika över landet, säger Margareta Hallner, ordförande FUB Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Habiliteringsersättning

Mer i ämnet