En metalldetektor som står i gräset, med fokus på den rundade sökspolen nära markytan. Gräset är frodigt och grönt runt detektorn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är spännande att hitta saker, men...” – i klippet svarar Anna Onsten-Molander, Länsstyrelsen Västmanland, på tre frågor som rör metallsökare. Foto: SVT

3 frågor om: Metallsökare – så får de användas

Uppdaterad
Publicerad

Varför får man inte använda metallsökare utan tillstånd? Vad är en fornlämning?

För att inte bryta mot lagen finns det flera saker att rätta sig efter innan man använder en metallsökare.

I klippet svarar Anna Onsten-Molander, som jobbar på länsstyrelsens enhet för arkeologi och fornlämningsfrågor, på tre frågor om metallsökare.

Här letar han fynd med metallsökare: ”Direkt olagligt”

En delad bild som visar en person som använder en metalldetektor i en grön park. Den vänstra sektionen visar personen som går över gräset med detektorn i handen. Den högra sektionen visar samma person knästående, med fokus på detektorn som ligger på marken, omgiven av löv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här borde anmälas” – i klippet reagerar länsstyrelsen på bilderna där en men ses göra fynd efter att ha letat med metallsökare på Djäkneberget i Västerås. Foto: Privat

Straff för fornminnesbrott

Den som med uppsåt eller av oaktsamhet begår fornminnesbrott kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Det gäller om brottet bedöms vara av normalgraden.
Samma straffskala gäller om man bryter mot tillståndskravet för metallsökare.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Ansökningar metallsökare i Västmanland 2015-2024

Ett beviljat tillstånd är tidsbegränsat och ges för ett avgränsat område. En stor del av ansökningarna om att få använda metallsökare rör stränder och badplatser.
Från 2018 började länsstyrelsen ta ut en avgift för varje ansökan, oavsett om den beviljas eller inte. Efter det minskade ansökningarna drastiskt.
I dagsläget kostar varje ansökan 870 kronor.

Källa: Länsstyrelsen

2015: 65 ansökningar

2016: 107 ansökningar

2017: 41 ansökningar

2018: 10 ansökningar

2019: 2 ansökningar

2020: 3 ansökningar

2021: 5 ansökningar

2022: 4 ansökningar

2023: 3 ansökningar

2024: 6 ansökningar (fram till oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.