Talrikar med mat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det så pressat just nu? I klippet ger Vistas chefsekonom Thomas Jakobsson en bild av nuläget och framtiden för restaurangbranschen. Foto: Herish Naseri/SVT

3 frågor om: Restaurangernas tuffa läge – så mår branschen

Uppdaterad
Publicerad

Färre äter på restaurang – samtidigt som inköpspriserna skenar.

– Speciellt de två senaste månaderna har efterfrågan minskat kraftigt, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita.

Thomas Jakobsson säger att lågkonjunkturen minskat efterfrågan på restaurangbesök. Enligt honom har omsättningen hos restaurangerna minskat under årets tredje kvartal.

– Höjda hyror, höjda priser på material och minskningen av efterfrågan sätter extrem press på restaurangbranschen.

I klippet ger Thomas Jakobsson en bild av nuläget och framtiden för branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.