Under andra kvartalet ökade restaurangernas försäljningsvolymen med 0,2 procent, enligt Statiska centralbyrån. Högst utfall hade trafiknära restauranger (7,9 procent) och snabbmatsrestauranger (2,3 procent).
Men restaurangägare och bransch- och arbetsgivarorganisationer anser att det är tuffa tider – och det kommer fortsätta att gå trögt för restaurangbranschen även framöver.
– Det är jättetufft läge just nu under hösten. Och det kommer blir ännu tuffare i vinter, säger Rezan Mustafa som äger en kedja med restaurang i bland annat Västerås.
Tufft läge att sälja
Just nu finns drygt tio restauranger/caféer i Västmanland ute till försäljning på Blocket. En restaurangägare, som inte ville ställa upp på intervju, säger att han försökt sälja sin restaurang under lång tid, men att det är svårt att få den såld.
I klippet ovan ger Rezan en bild av hur det kan vara att driva restaurang just nu – och hur han tänker kring att höja priserna.
3 frågor om: Restaurangernas tuffa läge – så mår branschen