En kock som lagar mat i köket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Rezan Mustafa en bild av hur det är att driva restaurang just nu – och hur han tänker kring att höja priserna. Foto: Herish Naseri/SVT

Krögaren Rezan om dystra trenden: Stammisarna kommer inte lika ofta

Uppdaterad
Publicerad

Rezan Mustafa driver en restaurangkedja som finns på flera orter i Sverige. Han ser samma negativa trend överallt.

– Vi hade gäster som besökte oss minst fyra gånger i veckan, nu kommer de max två gånger.

Under andra kvartalet ökade restaurangernas försäljningsvolymen med 0,2 procent, enligt Statiska centralbyrån. Högst utfall hade trafiknära restauranger (7,9 procent) och snabbmatsrestauranger (2,3 procent).

Men restaurangägare och bransch- och arbetsgivarorganisationer anser att det är tuffa tider – och det kommer fortsätta att gå trögt för restaurangbranschen även framöver.

– Det är jättetufft läge just nu under hösten. Och det kommer blir ännu tuffare i vinter, säger Rezan Mustafa som äger en kedja med restaurang i bland annat Västerås.

Tufft läge att sälja

Just nu finns drygt tio restauranger/caféer i Västmanland ute till försäljning på Blocket. En restaurangägare, som inte ville ställa upp på intervju, säger att han försökt sälja sin restaurang under lång tid, men att det är svårt att få den såld.

I klippet ovan ger Rezan en bild av hur det kan vara att driva restaurang just nu – och hur han tänker kring att höja priserna.

3 frågor om: Restaurangernas tuffa läge – så mår branschen

Talrikar med mat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det så pressat just nu? I klippet ger Vistas chefsekonom Thomas Jakobsson en bild av nuläget och framtiden för restaurangbranschen. Foto: Herish Naseri/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.