Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten och den rapport som Mälarenergi låtit beställa för att utreda orsakerina till PFAS i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Historisk PFAS-skuld” – i klippet berättar Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten, om miljonkostnaderna för PFAS-reningen av Västerås dricksvatten och hur hon ser på ansvarsfrågan. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

300 miljoner för att rena PFAS i Västerås – anläggning på plats tidigast 2029

Publicerad

För att rena Västerås dricksvatten från PFAS kommer en ny reningsanläggning byggas, men det tar flera år och kommer kosta hundratals miljoner kronor.

– Det har landat i vårat knä, men det är inte rättvist att vi eller vattenkunderna ska betala, Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten.

Nya gränsvärden för PFAS i dricksvattnet gör att Västerås och Mälarenergi måste börja rena vattnet. En testanläggning provkörs just nu med goda resultat. Men den stora reningsenheten kommer bli en dyr historia, och det är västeråsarna som betalar.

Uppskattningsvis kommer anläggningen kosta runt 300 miljoner kronor, sedan tillkommer kostnader att kontinuerligt driva den. Planen är att den ska stå klar 2029.

Utreda vem som bär ansvaret

Parallellt med att få till en bra rening vill Mälarenergi att det utreds vem eller vilka som ska hållas ansvariga för att PFAS kommit ut i naturen och ner i vattnet. På och kring området där Hässlö flygplats ligger har det övats brandsläckning under lång tid med medel som innehållit PFAS.

Ett tekniskt underlag har tagits fram och det har nu skickats in till tillsynsmyndigheterna, vilka i detta fall är Västerås stad, Länsstyrelsen och Försvarsmaktens tillsynsmyndighet FIHM.

”Historisk PFAS-skuld” – i klippet berättar Ann-Charlotte Duvkär hur reningsarbetet går och hur hon ser på ansvarsfrågan.

”P-F-A-S?” – så bra koll har västeråsarna på kemikalien

En delad bild som visar tre situationer. Första sektionen visar en person på en stadsmiljö, klädd i en svart läderjacka. Den andra sektionen visar en hand som håller ett glaskärl med en vit servett där ”PFAS” är skrivet i röd text, omgiven av blommor. Tredje sektionen visar en annan person utomhus, klädd i en mörk jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”P-F-A-S?” – i klippet gör SVT en PFAS-koll på stan och hör vad västeråsarna tänker om de höga halterna av kemikalien som finns i stadens dricksvatten. Foto: Elin Krell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.