Nya gränsvärden för PFAS i dricksvattnet gör att Västerås och Mälarenergi måste börja rena vattnet. En testanläggning provkörs just nu med goda resultat. Men den stora reningsenheten kommer bli en dyr historia, och det är västeråsarna som betalar.
Uppskattningsvis kommer anläggningen kosta runt 300 miljoner kronor, sedan tillkommer kostnader att kontinuerligt driva den. Planen är att den ska stå klar 2029.
Utreda vem som bär ansvaret
Parallellt med att få till en bra rening vill Mälarenergi att det utreds vem eller vilka som ska hållas ansvariga för att PFAS kommit ut i naturen och ner i vattnet. På och kring området där Hässlö flygplats ligger har det övats brandsläckning under lång tid med medel som innehållit PFAS.
Ett tekniskt underlag har tagits fram och det har nu skickats in till tillsynsmyndigheterna, vilka i detta fall är Västerås stad, Länsstyrelsen och Försvarsmaktens tillsynsmyndighet FIHM.
”Historisk PFAS-skuld” – i klippet berättar Ann-Charlotte Duvkär hur reningsarbetet går och hur hon ser på ansvarsfrågan.
”P-F-A-S?” – så bra koll har västeråsarna på kemikalien