Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jätteroligt”. I klippet berättar Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten, mer om de första testsvaren och metoderna som ska ta bort PFAS från Västerås dricksvatten. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Ny metod testas mot PFAS – så ska Västerås dricksvatten räddas: ”Renar 100 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu genomförs försök att få bort den ohälsosamma kemikalien PFAS från Västerås dricksvatten. Och de första resultaten ser lovande ut.

– Provsvaren visar att det är 100 procent borttagning, säger Ann-Charlotte Duvkär, vd på Mälarenergi Vatten.

Halterna av PFAS i dricksvattnet i Västerås måste ner. Nya gränsvärden börjar gälla från 2026. Testerna som just nu pågår för att få ner halterna ska fortgå i ett år och landa i byggandet av en stor anläggning. Den beräknade kostnaden för den är runt 200 miljoner kronor. Det ska betalas av vattenkunderna i Västerås.

– För 2025 har vi ett förslag, en höjning av avgiften med 10 procent, men sen är det upp till politikerna att ta beslut. Den här höjningen kommer inte täcka den investeringskostnad vi står inför men det är ett första steg, säger Ann-Charlotte Duvkär.

Försvaret pekas ut

Det pågår också, parallellt med reningstesterna, utredningar om orsakerna till varför PFAS kommer in i grundvattnet. Där ger Mälarenergi delvis svar.

– I somras skickade vi brev till Försvarsmakten, för vi ser att det är den historiska verksamheten vid flygplatsen som är den största orsaken till den föroreningssituation vi har idag i grundvattnet, säger Ann-Charlotte Duvkär.

Sanering möjlig

Man jobbar vidare med en ansvarsutredning som kommer att överlämnas till Försvaret och andra aktörer när den är klar. Oavsett var ansvaret landar så finns en förhoppningen den förorenade marken ska kunna saneras för att stoppa mer PFAS att nå grundvattnet.

I klippet får du veta mer om testerna som ska rena vattnet från PFAS.

FAKTA: PFAS

PFAS är kemikalier skapade av människan som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. En del är giftiga, och kan öka risken för olika negativa hälsoeffekter.

PFAS har tillverkats sedan 1950-talet och är bland annat smuts- och fettavvisande. Det finns i allt möjligt som smink, impregnering, popcornpåsar, brandskum och solceller.

PFAS finns inte naturligt i naturen, men hittas numera överallt. Bland annat kan miljontals européer vara utsatta av för höga nivåer i sitt dricksvatten.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.