Vatten ur kranen samt vd för Mälarenergi Vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns flera möjliga källor till de föroreningar vi har i vårt dricksvatten”, säger Ann-Charlotte Duvkär vd Mälarenergi Vatten. Orsakerna utreds just nu, liksom hur PFAS framöver ska renas på bästa sätt från vattnet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Dyrare vatten i Västerås när mer PFAS måste renas

Uppdaterad
Publicerad

Halterna av PFAS i dricksvattnet i Västerås måste ner. Nya riktlinjer som börjar gälla om två år gör att Mälarenergi behöver börja åtgärda problemet. Och det är en kostsam affär. Höjt pris på vatten för västeråsarna är att vänta.

– Det är vattenkunderna som betalar de kostnader vi har för att leverera dricksvatten, säger Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten.

I en stor kartläggning som SVT gjort visar det sig att Västerås är en av de kommuner i landet som har högst värde av PFAS4. Ett ämne som kan vara skadligt för människor, djur och miljö. Ämnet kommer ut i naturen och vattnet bland annat via ytbehandlingar på våra kläder, andra textilier och inom industrin.

Den 1 januari 2026 sänks den tillåtna halten PFAS i dricksvatten från 90 nanogram per liter till 4.

– Man kan fortsätta dricka sitt vatten som vanligt. Anledningen till att myndigheterna nu sänker riktvärdet, det är för att det finns risk att det långsiktigt lagrar sig i våra kroppar. Och det ska vi såklart förhindra, säger Ann-Charlotte Duvkär.

Ny, dyr rening måste sättas in

Just nu utreds vilka åtgärder som ska sättas in i Västerås. Det kommer handla om nya processer där vattnet behandlas via filter och/eller en rening på annat sätt för att få bort mer PFAS. Det handlar om stora investeringar som vattenkunderna kommer betala.

Problemet med PFAS finns inte i Mälarenergis andra kommuner där de levererar dricksvatten; Hallstahammar och Surahammar. Och boende i dessa kommuner ska enligt Mälarenergi inte vara med och betala den nya reningen. Men kunderna i Västerås kommer få dyrare vatten framöver.

– Ja, tyvärr, säger Ann-Charlotte Duvkär.

Hur orolig ska jag vara? I videon hör du Ann-Charlotte Duvkär svara på tre frågor om PFAS i dricksvattnet.

PFAS i Västerås

Fågelbacken och Hässlö vattenverk visar på värden över 4ng/l. För Fågelbackens vattenverk ligger medelvärdet 2023 för PFAS4 under 4 ng/l men det finns dock värden över gränsvärdet.

PFAS4-halterna i vattnet från Hässlö vattenverk har under 2023 i medel varit ungefär 13 ng/l.

Research: Hasse Burström och Jenny Lagerstedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.