Flera vita rör i en ställning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varningsmärkning, totalförbud och sanering av förorenad mark. Så vill branschen få bort PFAS från dricksvattnet. Foto: Mikael Fritzon/TT

Miljardkostnader när dricksvatten ska renas från PFAS

Uppdaterad
Publicerad

Sex miljarder kronor. Så mycket kommer det att kosta att rena vårt dricksvatten från de hälsofarliga kemikalierna PFAS, enligt Svenskt Vatten. Nu kräver man krafttag för att få bort PFAS från såväl marknaden som grundvattnet. 

Den tillåtna halten av det hälsofarliga PFAS4 kommer att sänkas från 90 till 4 nanogram per liter om två år. 

De nya reglerna gör att många av Sveriges vattenverk måste investera i ny teknik för att rena vattnet. Enligt Svenskt Vatten kommer det att kosta de kommunala vattenverken sex miljarder i investeringar och en miljard om året i underhåll. 

Branschen tror att många kommuner tvingas höja VA-taxan kraftigt – något som drabbar de som har kommunalt vatten i kranen hemma. 

Svenskt vatten menar att det är “helt tokigt” att vattentäkter är förorenade med PFAS. 

– Sex miljarder är otroligt mycket pengar. Det är helt onödigt att tvingas till de här åtgärderna, för något som egentligen inte borde få finnas i vattnet från början, säger Bertil Lustig, expert på Svenskt Vatten. 

“Orimligt” 

Flera vattenverk levererar i dag vatten med en högre PFAS-halt än det kommande gränsvärdet, visar SVT:s granskning. Svenskt vatten tycker att det är fel att kostnaden för att rena vattnet från PFAS landar hos vattenverken. 

– Det är orimligt. Förorenaren borde betala. Det är en princip inom miljölagstiftningen som borde tillämpas även när det handlar om PFAS, säger Lustig. 

Det vanligaste sättet som PFAS läcker ut i miljön är från platser där man förvarar avfall samt från flygplatser och brandövningsplatser där Försvarsmakten eller Räddningstjänsten använder brandskum med PFAS. 

Uppsala är en av de platser i Sverige där vattentäkter blivit förorenade. Där har man redan investerat mångmiljonsummor – men tvingas nu till ytterligare investeringar för att rena vattnet. 

– Produktionen blir ungefär dubbelt så dyr på grund av PFAS, säger Maria Lindqvist Pettersson, dricksvattenchef på Uppsala vatten. 

Varna för PFAS

Svenskt vatten kräver nu krafttag för att få bort PFAS och vill varningsmärka produkter med PFAS. 

– Då kan konsumenter göra medvetna val. Tillsammans med Kemikalieinspektionen driver vi också frågan att förbjuda PFAS helt och hållet inom EU, säger Bertil Lustig. 

EXEMPEL PÅ produkter där PFAS kan finnas:

Bakformar

Bakpapper

Bilvax

Bilklädsel

Bordsdukar

Brandsläckningsskum

Cupcake-formar

Fotomaterial

Fritidskläder

Färg till skrivare

Golvpolish

Impregnering av glas, plast

Insektsmedel

Kartong

Kosmetika

Mattor

Paraplyer

Pizzakartonger

Popcorn-papper

Skidvalla

Smarttelefoner (smutsavvisande ytbehandling)

Smörjmedel

Spolglans för diskmaskiner

Stekpannor med non-stickbeläggning

Tandtråd

Tält

Väskor

Ytbehandlings/beläggningsmaterial

Källa: Norrvatten och Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.