tandsköterska på tandklinik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En skyddad yrkestitel skulle vara jättepositivt. Det skulle innebära att det blir mer attraktivt, säger tandsköterskan Caroline Billström. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Hälften av tandsköterskorna i Västmanland ångrar sitt yrkesval: ”Svårt att klara sig på lönen”

Uppdaterad
Publicerad

Dålig lön är det främsta skälet till att många tandsköterskor i Västmanland ångrat sitt yrkesval. Samtidigt väntar ett generationsskifte och yrket måste göras attraktivare för att locka.

– En skyddad yrkestitel skulle vara jättepositivt. Det skulle innebära att det blir mer attraktivt, säger tandsköterskan Caroline Billström.

Inom de närmaste fem åren väntas fler tandsköterskor i Västmanland gå i pension, samtidigt som färre utbildar sig. Även om det i nuläget är stabilt inom Folktandvården väntar flera utmaningar.

En undersökning som fackförbundet Vision gjort visar också att många tandsköterskor ångrat sitt yrkesval. Låg lön är den främsta orsaken, men även hög arbetsbelastning och en stressig arbetssituation.

Ska bli attraktivare

Caroline Billström har jobbat som tandsköterska i åtta år. Hon berättar att hennes roll närmar sig den som tandhygienisten har – större ansvar och ett mer delegerat arbete. Och trots fler arbetsuppgifter har löneutvecklingen hamnat efter.

Till sommaren 2023 blir undersköterska en skyddad titel inom sjukvården. Det för att stärka kompetensen och säkerheten. Likadant kan det bli för tandsköterska.

I klippet knackar SVT på en klinik för att få veta mer om tandsköterskans arbete och vad som skulle kunna locka fler.

Lönebild tandsköterska

  • En nyutbildad tandsköterska har en ingångslön på cirka 24 000 kr/månad.
  • I Västmanland är medellönen 28 357 kr/mån (2022).
  • I hela landet ligger medellönen på 28 186 kr/månad (2022).

Källa: Fackförbundet Vision

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.