Under en knapp månad skrevs Anna som dömdes för branden av Ica Haga ut tre gånger från vuxenpsykiatrins slutenvård, bara för att kort därefter komma tillbaka till psykakuten i polisbil. När psykiatrin skrivit ut henne för tredje gången tog det bara en timme innan mataffären stod i brand.
Regionen utreder – vill inte kommentera
Region Västmanland har under ett års tid utrett de insatser och den vård som kvinnan fick inom vuxenpsykiatrin. Utredningen, som blev klar i januari 2025, visar att tvångsvårdslagstiftningen har följts, att ”ingen vårdskada i lagens mening har identifierats” samt att inga brister i den givna vården har konstaterats.
Däremot framkommer det att det funnits faktorer som hade kunnat bidra med positiv effekt för patienten, något regionen nu vill förstärka i det dagliga arbetet. Vilka åtgärder som kommer vidtas har dock inte specificerats.
Större delen av utredningen är sekretessbelagd. SVT har ställt frågor till ansvariga men inte lyckats få några svar. Chefläkare Birgit Johansson har dock lämnat ett informationsblad som beskriver processen för en vårdskadeutredning.
Berättar för SVT
I rätten valde Anna att inte kommentera händelserna.
I klippet berättar hon nu för SVT om sin sjukdom och om varför hon tände eld på matbutiken.
Regionens utredning är hon kritisk till.
– De tar inget ansvar och det gör mig besviken, säger Anna.
– Den vård jag får idag på rättspsykiatrin är bättre än den jag fick på vuxenpsykiatrin. Här är det uppföljningar och vid utskrivning kontaktas anhöriga och vänner. På psykiatrin skrevs jag ut utan vinterjacka och hemnycklar.
Anna har själv anmält de brister i vården som hon menar bidrog till hennes försämrade sjukdomstillstånd, till Inspektionen för vård och omsorg.
Vad menas med VÅRDSKADA
En vårdskada är en skada som inträffat i vården och som kunde ha undvikits om rätt åtgärder hade gjorts.
Skadan kan ha uppstått vid en undersökning, i samband med vård eller under en behandling. Skadan kan vara kroppslig eller psykisk.
Exempel som kan leda till vårdskada är att undersökning, vård eller behandling har inte blivit av, blivit fördröjd eller genomförts på ett felaktigt sätt. Även om läkemedel doserats fel.
En vårdskada som inte försvinner och som påverkar resten av livet räknas som allvarlig. Så också en som lett till ett större vårdbehov. Detsamma gäller om händelsen bidrar till att en patient avlider.
Den som fått en vårdskada kan ha rätt till ersättning.
Källa: 1177