Parkslide, parksallat, kanadensiskt gullris och vresros anses alla vara invasiva växter enligt Naturvårdsverket. De är svåra att bekämpa, kan snabbt sprida sig i landskapet och konkurrera ut andra arter.
Varför inte samtidigt då passa på att stoppa problemen i munnen?
– Vi har hittat fyra invasiva växter som går att äta och har utvecklat tjugo recept på dem. En del vet inte ens vad en invasiv växt är, säger Allie Botold, som med fem klasskompisar på Hitachigymnasiet i Västerås startat ett UF-företag för att sälja sin kokbok.
Parkslide är släkt med rabarber
De har blivit inbjudna till Handelskammaren Mälardalen och blev på tisdagen en av sex finalister bland 170 företag i årets UF-mässa för Västmanland som hölls i Västerås. UF står för Ung företagsamhet och är en ideell organisation som hjälper skolelever att skapa kreativa affärsidéer.
Sedan i jul har Allie Botold och hennes vänner hunnit sälja 125 kokböcker – och här finns en hel del naturgodis.
Hur många känner exempelvis till att parkslide är släkt med rabarber? Både stjälken och bladen på skotten går fint att äta. Varför inte en kräm på parkslide, en omelett eller en paj? Smaken på stjälken beskrivs som en mild variant av rabarber.
Men se upp. Hanteras växterna fel finns risken att de sprider sig ännu mer, så det är inget du ska odla hemma. Och passa dig för lupinen – den är giftig att äta.
– Vi hoppas med vår kokbok kunna sprida information om hur man hanterar växterna, säger Allie Botold.
Starta klippet för att höra Allie berätta om invasiva arter du kan äta och vilka du ska undvika.