Foto: Caroline Slotte / SVT

Anhöriga drabbas hårt under pandemin: ”Uttrycker frustration”

Uppdaterad
Publicerad

Många anhöriga har fått en sämre psykisk hälsa under pandemin. Det har Anhörigcentrum i Västerås som träffar anhöriga märkt av. 

– De uttrycker att de inte vet hur de ska härda ut, berättar anhörigstödjaren Pia Eklund.

Anhörigcentrum träffar personer som befinner sig i alla åldrar och i väldigt olika situationer. Det de har gemensamt är att de är anhöriga. 

Oftast träffar de personer som har en närstående med demens, men även anhöriga till personer som är långvarigt sjuka eller som vårdar en närstående. 

Coronaviruset i Västmanland

I och med pandemin har anhöriga blivit mer isolerade i hemmet och det har påverkat måendet negativt. 

– De som har en närstående med demens, uttrycker en riktigt frustration. Det då de inte haft möjlighet att komma ut i samhället och göra det de är vana med. Istället blir de fjättrade vid hemmet, förklarar Pia Eklund som är anhörigstödjare.

Möjligheten att ge stöd

Det finns heller inte samma möjlighet till ett socialt liv som tidigare. De som har en närstående på annan ort uttrycker frustration över att inte kunna ses på grund av avståndet och riskerna. 

Dessutom uttrycker både anhöriga och närstående en rädsla för att inte kunna ge stöd om en av dem blir sjuk. 

– Man känner nog att det är ett krav att man ska ställa upp för sin närstående, men sen betyder det också väldigt mycket att ge stöd, menar Pia Eklund.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet