Åsa Eriksson (S) bor själv i den smittade zonen och vet hur snabbt, framförallt mindre skogsentreprenörer och företag nischade på naturturism, närmar sig konkurs nu när deras arbetsplats plötsligt blivit förbjuden att vistas i. De är exempel på företag som i dag inte har rätt att söka ersättning eftersom de anses vara indirekt drabbade av restriktionerna.
– Jag har ställt tre skriftliga frågor om det här till tre olika ministrar. Det kommer jag fortsätta göra och interpellationsdebatter, säger hon.
Kräver snabbare agerande
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har tidigare gett ett skriftligt svar till SVT Nyheter Västmanland där han uppmanar företag som upplever sig som drabbade att söka ersättning och överklaga om man inte är nöjd med Jordbruksverkets beslut.
– Jag tycker att det är fegt att gömma sig bakom myndigheten. De kan bara agera utifrån den lagstiftning som finns. Men nu när vi ser vilka luckor som finns, då måste man agera, säger Åsa Eriksson (S).
Möte med drabbade företag
Riksdagsledamoten Caroline Högström (M) håller dock med landsbygdsministerns resonemang.
– Jag förstår om företag kanske inte har orken, men det vore bra om lagstiftningen prövades på det här området eftersom vi aldrig haft afrikansk svinpest förut. Men med det sagt är det viktigt att fortsätta jobba med frågan för att snabbt kunna ge besked, säger hon.
I förra veckan träffade hon och riksdagskollegan Mikael Damsgaard (M) drabbade företag i Fagersta, bland annat Karl Hedin.
– Det var ett viktigt besök för att jag ska kunna förmedla hur företagen drabbas till mina kontakter. Jag sitter inte själv i utskottet som hanterar den här frågan, men har ju kollegor där som kommer få den här informationen, säger Caroline Högström (M).
I klippet: Snabbare besked om svinpestersättning? – så tycker riksdagsledamöterna om regeringens agerande.