När västeråsaren Evelina fick diagnosen Multipel skleros (MS), visste hon inte mycket om sjukdomen. MS är en kronisk sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen och Evelina trodde till en början att hennes liv skulle förändras till det sämre.
– Allt blev bara mörkt och det kändes som att livet var slut. Jag trodde jag skulle behöva leva själv och kände att jag var en nitlott för min sambo och familj, förklarar hon.
Men med mer kunskap har Evelina förstått att det går att leva ett helt normalt liv med en MS-diagnos.
Delar med sig i sociala medier
I sina sociala medier har hon delat med sig av sin resa med sjukdomen. Följarna har fått följa med på behandlingar, fått höra om hur sjukdomen uppdagades och nu om hur det är att vara gravid med en MS-diagnos.
– Folk har skrivit att jag kommer hamna i rullstol och att jag ”utsätter” mitt ofödda barn för en risk i och med att jag har MS och är gravid. Det är frustrerande, säger hon.
Förutom negativa kommentarer har Evelina även fått stor respons av personer som är i en liknande situation som henne och hejar på.
– Det är det bästa att få höra att folk känner igen sig. Jag uppskattar verkligen de kommentarerna.
Neurologen Kira Åkerlund reder ut fördomar om graviditet och MS
Det här är MS
Multipel skleros, MS, är en sjukdom i nerverna i hjärnan och ryggmärgen.
Det är vanligt att sjukdomen bryter ut i tidig ålder, mellan 20 till 40 år.
I Sverige har mer än 15 000 personer MS och över 600 personer insjuknar varje år.
Orsaken till MS är inte helt känd, men både genetiska och miljörelaterade predisponerande riskfaktorer har identifierats.
Symptomen av sjukdomen varierar från person till person, men exempel på symptom är: nedsatt känsel och skakningar, svårigheter att gå och hålla balansen och trötthet.
Det går inte att bli helt frisk från MS, men det finns läkemedel som kan bromsa sjukdomens utveckling och lindra besvären.
Det är låg risk för att ett barn till en MS-sjuk förälder själv ska få MS, men risken är 6 till 7 gånger högre än för barn till föräldrar utan MS-diagnos.
Källa: 1177.se och Karolinska Institutet.