”Tariq” är en av 382 ensamkommande som kom till Västmanland under 2015. Foto: Susanna Ahnlund

Ensamkommande Tariq: ”De leker med våra liv”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre avslag och lika många år i Västerås fick Tariq, som egentligen heter något annat, höra om den nya gymnasielagen. Det skulle bli slut med nätterna på gatan och på vänners soffor. Han började studera och hade klarat halva gymnasiet när en ny tolkning av gymnasielagen gjordes.

Tolkningen sa att de som begått ett brott i Sverige inte längre kan få uppehållstillstånd här. Även om personen börjat studera gymnasiet och fick godkänt 2018 när lagen kom, skulle de nu inte längre få fortsätta. Tariq hade begått ett brott, en natt långt tidigare när han var hemlös.

– Det var kallt och vi behövde sova, så vi tog oss in i en båt och lade oss där, säger Tariq.

Fem år efter flyktingkrisen

Men polisen kom och det gjordes en anmälan.

Tariq ville inte leva livet som papperslös igen.

En dryg vecka efter att SVT träffat honom försvann han. En nära källa till Tariq säger att han inte orkade längre och lämnade Sverige.

162 500 personer sökte asyl 2015

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.

Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.

Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet