Klas Bergling, pappa till Tim Bergling mer känd som Avicii.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Hör ungdomar om hur de mår och ”Aviccis” pappa om Tims arv. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Aviciis pappa pratade med ungdomar i Västerås om psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen var över 700 ungdomar med på ett stort event om psykisk hälsa på Carlforsska gymnasiet i Västerås. Eleverna pratade om ungas mående, vad de behöver för att må bra och vikten av att våga prata om hur man har det.

Västmanländska ungdomar mår sämre nu är för tio år sedan. I den hälsoenkät som görs regelbundet (se faktaruta), uppger bara 55 procent av tjejerna och 78 procent av killarna att de mår bra.

– Det allmänna måendet har inte varit på de här låga nivåerna tidigare. Fram till mitten av 2010-talet såg vi att antalet som mådde bra ökade vid varje mätning, sen har det hänt någonting, säger Jim Schiller, folkhälsoanalytiker på Region Västmanland.

På tisdagen var över 700 ungdomar med på ett stort event om psykisk hälsa på Carlforsska gymnasiet i Västerås. De pratade om ungas mående, vad de behöver för att må bra och vikten av att våga prata om hur man har det.

Speciellt inbjuden var också Klas Bergling, kanske mer känd som ”Aviciis” pappa och andra från Tim Bergling Foundation.

Arrangörer var Rädda Barnen Västerås, Region Västmanland och Västerås stad.

– Vi måste samarbeta: myndigheter, organisationer och civilsamhälle. Det är jätteviktigt. Och vi måste vara generösa mer vår tid, och de som har pengar får vara generösa med dem, säger Klas Bergling.

I videon: Hör ungdomar om hur de mår och ”Aviccis” pappa om Tims arv.

SÅ MÅR UNGDOMARNA I VÄSTMANLAND

Liv och hälsa ung är en enkätundersökning som Region Västmanland genomför i samarbete med länets högstadie- och gymnasieskolor. 7000 ungdomar i grundskolans år 7 och 9 samt gymnasieskolans år 2 deltar. Undersökningen har gjorts ungefär vart tredje år sedan mitten av 90-talet och senast våren 2023.

Andelen unga som svarar att de mår bra har sjunkit mellan 2012 och 2023. Det är tydliga skillnader i ungdomars mående mellan olika grupper. Bland flickorna har andelen som mår bra minskat från 78 till 55 procent och bland pojkarna från 88 till 78 procent.

Källa: Region Västmanland

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

För dig över 18 år

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa: Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind Självmordslinjen Telefon: 90 101. Öppet dygnet runt både via telefon och chatt på chat.mind.se

Jourhavande Medmänniska: Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00. Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00. Hemsidan hittar du här.

SPES: För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00. Telefon: 08-34 58 73

Till dig som är under 18 år

Barnens rätt i samhället (BRIS): Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111. Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50. Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis: Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-21.00 och helger klockan 14.00-17.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.