”Det bästa är friheten och naturen” säger flera av de SVT träffar i hamnen. Foto: SVT

Båtturismen ökar på Mälaren – gästhamnar viktiga för besöksnäringen

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige ökar turismen stadigt och 2018 var det 65 miljoner gästnätter i landet, vilket är en ökning på 3 procent jämfört med året innan. Det är utländska besökare som står för den största relativa ökningen, 7 procent, medan den svenska ökade med 1 procent.

Under sommaren lever Mälaren upp och många passar på att ta en tur med sin båt när vädret tillåter. Sedan 2008 har Helena Pagoldh jobbat på Sundbyholm gästhamn och har sett att det är en stigande trend att flera köper sig en liten båt. 

– Alla älskar vattnet och vill komma ut och njuta. Med en liten båt är det lätt att göra små roliga aktiviteter med familjen och komma ut på öarna, säger Helana Pagoldh, en av ägarna av Sundbyholm gästhamn.

Antalet gästnätter har ökat

Under 2018 hade Västmanland lite över 900 000 gästnätter medan Sörmland hade drygt 1,2 miljoner. Jämfört med året innan var det en ökning för bägge län.  

– Att vara ute på sjön är ett helt annat landskap, det finns så mycket fint att se. Båtlivet och gästhamnar är oerhört viktiga för besöksnäringen i områdena runtomkring Mälaren. Det gör platserna mera levande, säger Helana Pagoldh.

Att ta in på en gästhamn är populärare i sommar

Att ta in på en gästhamn är enligt Pagoldh aningen populärare i år när det inte är lika varmt som sommaren 2018. Trots det menar hon att många barnfamiljer kommer till gästhamnar för att barnen ska få se lite annat. 

– Många vill ligga i naturhamn istället för gästhamn, speciellt förra sommaren när vädret var så varmt. I en gästhamn får man istället bekvämligheterna samt se lite liv och rörelse, säger Pagholdh.

I klippet ovan får du höra Helana Pagoldh om den stigande trenden med båtköp, men även båtförare om det bästa med att åka båt.

Mälaren i siffor

• Vattenyta: 1072 km²

• Öar: 7800 st

• Gästhamnar: 88 st

• Båtklubbar: 127 st

Källa: Rederi Mälarstaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.