Foto: svt

Bättre efter betygsdippen

Uppdaterad
Publicerad

De extrainsatta insatserna under våren för att höja niornas betyg har gett resultat i Hallstahammar, och nu fortsätter arbetet. 69 procent av niorna gick ut med godkänt i alla sina ämnen.

I vintras rapporterade SVT Västmanland om en oroande betygsdipp bland niorna i Hallstahammars kommun. Värst var det på Lindboskolan där bara strax över hälften av niorna hade godkänt i alla sina ämnen.

Intensivt arbete med eleverna

Men de extra insatserna under våren har alltså gett visst resultat. På Lindboskolan ökade andelen nior med godkänt i alla ämnen från 55 % i höstbetyget till 62% i sommarens slutbetyg.

– Det är ju naturligtvis jätteroligt att det går uppåt, säger Heléne Hodges, rektor Lindboskolan / Parkskolan.

– Vi har haft en intensivt elevhälsoarbete och ett intensivt arbete tillsammans med de här eleverna. Det påbörjade vi direkt redan i januari med möten med elever och föräldrar. Dessutom har vi satsat jättemycket på kärnämnena.

Total 69 % godkänt

Även på Tunboskolan i Kolbäck ökade det från 82 till 86 procent.

Vilket innebär att totalt sett i kommunen så lämnade 69 procent av niorna högstadiet med godkänt i alla ämnen.

Glädjande att det går åt rätt håll, men det är inget att nöja sig med, menar barn och utbildningsnämndens ordförande.

– Nej det tycker jag väl inte. Jag menar, med tanke på de pengar vi lägger ner på skolan och de resurser vi har lagt ner så tycker man att resultaten kunde vara lite bättre, säger Kjell Ivemyr (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Mer pengar och insatser

För att ge eleverna bättre förutsättningar att lyckas bra i skolan skjuter politikerna till en miljon extra för 2016, 2017 och 2018 till särskilt stöd i skolans lägre åldrar. Dessutom ska omorganisationer som gjorts i skolans verksamheter frigöra ytterligare resurser.

Sedan i höstterminens start har nu Lindboskolans högstadieelever flyttat över till Parkskolan, och både där och på Tunboskolan i Kolbäck fortsätter arbetet. Dels med insatser som påbörjats men också med nya.

– Vi vill ju att alla våra nior ska nå målen i skolan. Vi jobbar på lite olika sätt men det finns några gemensamma punkter, till exempel att höja närvaron. Att jobba lite mer systematiskt jobba lite mer systematiskt med elevers frånvaro, säger Kristina Hallqvist, rektor Tunboskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.