Till vänster i bild syns en del av en betongmur. Vill höger i bild ligger en hög med hushållssopor på avfallsstationen Gryta i Västerås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vafab Miljö viltsäkrar nu området för restavfall på Gryta i Västerås och bygger en betongmur runt ytan där hushållssoporna mellanlagras. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Betongmur ska hålla vildsvinen borta från Gryta avfallsstation i Västerås

Publicerad

Som en direkt åtgärd för att minska risken för svinpest inhägnar Vafab Miiljö hushållssoporna, det så kallade restavfallet, på länets största avfallsanläggning på Gryta i Västerås. En betongmur byggs för att stänga ut vildsvin.

– Vi säkrar våra anläggningar nu utifrån den situation som vi har med afrikansk svinpest i Sverige för första gången, säger Eva Favaro, kommunikationschef på Vafab Miljö.

Gryta har likt Sänkmossen i Fagersta under många år haft problem med vildsvin som bökar runt bland restavfallet efter föda. För att förhindra att vildsvin ska komma åt soppåsarna, som ofta innehåller felsorterade matrester och som mellanlagras på betongplatta på marken, ska området för restavfall inhägnas med en mur av betongblock.

Tid- och aktivitetsplan inom kort

Satsningen på Gryta är en av åtgärderna som planeras på Vafab Miljös anläggningar i Västmanland.

Afrikanska svinpestutbrottet

– Vi börjar omgående med Gryta, de andra anläggningarna ska utredas vidare. Det finns till exempel frågetecken kring nuvarande stängsel och grindar som behöver rätas ut. Jag räknar med att vi ha en tid- och aktivitetsplan inom kort, säger Eva Favaro.

I klippet ser du betongmuren som ska göra det svårare för vildsvin att komma åt hushållssopor.

Här läggs soppåsarna oskyddat – Sänkmossen pekas ut som källa till utbrottet av svinpest

En hög med soppåsar innehållande restavfall men även matrester mellanlagras på en betongplatta inne på Sänkmossens avfallstation i Fagersta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Restavfall som bland annat innehåller matrester ligger lättillgängligt för till exempel vildsvin på Sänkmossens avfallsstation i Fagersta. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet