Foto: Robert Gustavsson/SVT

750 000 masker får nu bara användas i krig

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsmask 90 är nu förbjuden att använda för blåljuspersonal. Det är Arbetsmiljöverket som har gett avslag på MSB:s ansökan om ett undantag från förbudet. Anledningen är att masken inte är CE-märkt, och då får den bara användas i krig, enligt Arbetsmiljöverkets nya tolkning av ett EU-direktiv.

Skyddsmask 90 utvecklades för försvaret innan Sveriges inträde i EU, och saknar därför erforderlig märkning enligt gällande EU-rätt, så kallad CE-märkning. Därför ger Arbetsmiljöverket nu avslag på en ansökan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om att få fortsätta använda masken.

Därmed står bland andra räddningstjänsterna i de mindre kommunerna och ambulanssjukvårdare utan andningsskydd vid insatser med tårgas, olyckor med rök, och kontamination med biologiska, kemikaliska eller joniserande (”radioaktiva”) ämnen.

Hård tolkning

På MSB tycker man att Arbetsmiljöverkets nya tolkning är alldeles för hård.

– Vi tycker att Arbetsmiljöverket har gjort en alldeles för hård tolkning. Masken uppfyller egentligen CE-märkningens krav, men eftersom produktionen är avslutad så kan man aldrig få en CE-märkning i efterhand på den, säger Henrik Larsson chef för räddningstjänstenheten på MSB.

750 000 masker

Enligt MSB har alla kommuner fått minst 25 masker vardera, men många har fått fler än så. Det handlar totalt om 750 000 masker och 160 räddningstjänster. Masken har också delats ut till alla länsstyrelser.

MSB ville att Arbetsmiljöverket skulle bevilja dispens fram till år 2025 när de äldsta maskernas livslängd beräknas vara slut och arbetet med att ta fram nästa generations skyddsmasker ska vara klart, men så blir det inte.

– Det är jätteallvarligt. Civilförsvaret har inte utrustning att använda nu. Jag tycker rent samhällsekonomiskt att det är märkligt att man inte kan ge dispens så länge livslängden är på masken. Nu måste vi påbörja en ny upphandling betydligt tidigare, säger Henrik Larsson. 

Skyddsmask 90

Skyddsmask 90 omfattas av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om utförande av personlig skyddsutrustning, AFS, 1996:7.

Masken klassas som komplicerad personlig skyddsutrustning som också ska skydda mot livsfara eller mot allvarlig permanent skada.

Försvarets materielverk undersökte hos Arbetsmiljöverket möjligheterna att få masken CE-märkt i efterhand. I ett yttrande gjorde Arbetsmiljöverket bedömningen att det inte gick att göra undantag från vad som anges i föreskrifterna. Arbetsmiljöverket bedömde att skyddsmasken inte kan CE-märkas efter att serietillverkningen upphört.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.