– Det är allvarligt om personalen på SiS-boenden inte har den kompetens som krävs eller den kunskap och utbildning som krävs för att möta de här barnens behov, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, utredningschef på Barnombudsmannen.
På SiS finns barn och ungdomar med olika behov. Det handlar om ungdomar som är dömda för brott, som lider psykisk ohälsa, missbruksproblem eller på olika sätt inte har möjlighet att vara i den övriga sociala barnavården.
Enligt Barnombudsmannen gör detta att det krävs hög kompetens hos personalen.
Isolering felaktig bestraffning
Att SiS sänkte utbildningskraven i fjol för behandlingsassistenter – från minst en tvåårig eftergymnasial utbildning till endast gymnasieutbildning – har kritiserats av Barnombudsmannen.
– Personalen inom SiS verksamhet har befogenheter att använda tvångsåtgärder, så som isolering och avskiljning.
– Det kräver att man har kompetens för att använda tvångsåtgärderna på rätt sätt. Att de inte ska användas när de inte behövs och de får heller inte användas som bestraffning, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.
Fortsatt sänkta utbildningskrav
Under de kommande tre åren behöver cirka 500-700 behandlingsassistenter rekryteras och SiS anser att de kommer ha fortsatt svårt att rekrytera utbildade behandlingsassistenter.
Att de justerade kraven som infördes i fjol har förlängts ytterligare ett år till september 2018 oroar därför Barnombudsmannen.
– Det här måste vara en tidsbegränsad åtgärd. Om det här skulle bli normen så blir det oerhört problematiskt för de barn som vistas på SiS.
– På kort sikt så får det ju också konsekvenser. För de barn som är där idag behöver få sina rättigheter tillgodosedda, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.