Kvinna sitter med armarna i kors och papper i ena handen. Tidigare deltidsbrandmannen Veronica Söderberg avslöjade Think Pinks miljöbrott i Skultuna utanför Västerås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En stickande lukt, en obehaglig känsla”. Tidigare deltidsbrandmannen Veronica Söderberg tog bilder när hon ryckte ut till en brand på området och delade senare bilderna som avslöjade Think Pinks miljöbrott i Skultuna utanför Västerås. Foto: Caroline Slotte/SVT

Brandmannen Veronica delade bilder på sopberget i Skultuna – anmäldes av Think Pink

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan ryckte deltidsbrandmannen Veronica Söderberg ut till sin första brand på Think Pinks avfallsanläggning i Skultuna. Hon delade bilder från branden, som kom att förändra hela samhällets syn på platsen.

– Jag blev väldigt chockad när jag kom till platsen, säger hon.

Innan branden hade Veronica Söderberg, som då jobbade som deltidsbrandman, inte sett insidan av avfallsanläggningen. Inte heller i samhället visste man så mycket om vad som pågick bakom de blå balarna som omringade soptippen.

Enligt Söderberg hade brandkåren försökt få till ett möte med Think Pink gällande brandsäkerheten i förebyggande syfte.

Avfallsanläggningen i Skultuna

– Det var alltid något som kom i vägen för företaget och mötet blev aldrig av, berättar hon.

I februari 2019 utbryter den första branden på avfallsanläggningen och Veronica Söderberg är en av de som rycker ut.

– När vi kom in blev jag chockad.

”Kände att det var viktigt att folk får veta”

Brandröken spred sig över samhället och på sociala medier började diskussionen om vad det egentligen var som fanns på anläggningen.

Söderberg hade tagit några bilder från branden och kände att det är hennes plikt att informera alla om vad som pågår bakom muren.

– Jag kände att det är viktigt att folk får veta och i kommentarsfältet till bilderna jag publicerade blev det en upprörd stämning.

Think Pink anmälde Veronica Söderberg till Justitieombudsmannen (JO) för publiceringen av bilderna. I anmälan menade huvudmannen att Söderberg samlat in uppgifter och kartlagt företaget på ett olagligt sätt samt röjt flera patent som varit på gång.

Söderberg poängterar för SVT att hon aldrig bröt mot några sekretessförbindelser i och med de bilder hon publicerat. Anmälan är nu nerlagd.

Rättegång inleds

Än i dag är de blå balarna kvar som en mur runt anläggningen, men Veronica Söderberg ser en ljusning i mörkret när rättegången mot huvudmännen bakom företaget drar igång.

– Jag hoppas att de döms för miljöbrott, men det känns som att det blir tufft. Sist och slutligen lär det bli vi skattebetalare som får stå för kostnaden för att få bort sopberget.

De tre huvudåtalade förnekar brott.

I klippet: Veronica Söderberg berättar om när företaget Think Pink anmälde henne till Justitieombudsmannen för brandbilderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet