Stor ökning av barn som får adhd-medicin – BUP-chefen: ”Vi gör inte vad som är bäst för barnen”

Uppdaterad
Publicerad

2014 slog dåvarande BUP-chefen i Västmanland, Phillip Eskridge, larm: ”Det är inte BUP:s jobb att medicinera mot en dålig skola”.

Han menade att ett lugnare klassrum skulle ge färre adhd-diagnoser.

Vad har hänt sedan dess? Jo, ökningen av medicinerade barn har bara fortsatt.

– Skolan ställer inte åldersadekvata krav vad gäller att välja, organisera, planera och tänka ut själv. Barnen behöver egentligen tydligare ramar och mer stöd, lite så som det var i en gammaldags skola, tror jag, säger nuvarande BUP-chef i Västmanland, Tove Marthin.

Hon tror inte att själva läggningen för adhd har ökat, men att den tar sig olika uttryck beroende på vilken miljö vi lever i.

ADHD

– Om vi tittar något decennium bakåt kunde man säga att hälften av de som medicinerade under skoltiden inte behövde göra det som vuxna. Det tolkar jag som att vuxna har möjlighet att påverka mer i sina liv.

Det centralstimulerande preparat som är vanligast vid adhd heter metylfenidat och är centralstimulerande.

Den här medicinen jämförs ibland med amfetamin, hur beroendeframkallande är den?

– Vi använder så låga doser att den inte är beroendeframkallande, tvärtom minskar risken för personer som har adhd att hamna i drogmissbruk när de börjar medicinera.

I klippet backar vi till 2014 och jämför med nuläget vad gäller antal barn som får adhd-medicin.

Statistik adhd

Mellan 2014 och 2021 ökade antalet barn och skolungdomar som fick centralstimulerande adhd-medicin i Västmanland från 914 till 1934, visar Socialstyrelsens läkemedelsdatabas.

Under 2022 ställde BUP i Västmanland adhd-diagnos på 480 patienter.

Enligt Socialstyrelsen är symtomen på adhd uppmärksamhetssvårigheter, impulsivitet och hyperaktivitet och runt 75 procent av alla som får en diagnos blir medicinerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ADHD

Mer i ämnet