Björkängens nattbemanning består av fyra personer, en för varje avdelning. Men sedan början av pandemin är en i nattpersonalen beordrad att vid behov lämna över ansvaret för sin avdelning till en kollega för att åka över till korttidsboendet som ligger en bit bort.
Enligt ”Carina”, som vill berätta för SVT anonymt, kan de här avbrotten ske flera gånger under en och samma natt och pågå från tjugo minuter och upp till en timme.
– Det sätter en större press på resten av nattstyrkan. Du kan aldrig ha full kontroll över två avdelningar när de ligger på olika våningsplan, säger ”Carina”.
Det hon framförallt oroar sig över är om olyckan är framme, att det då inte finns tillräckligt med personal i huset för att hjälpa de boende.
Känt till kritiken
Enligt omsorgschefen Lena Bergman infördes upplägget som ett sätt att undvika smittspridning av covid-19. Istället för att använda hemtjänstens nattpatrull, som är ute hos brukare i deras hem, valde kommunen att stärka upp korttidsboendet med personal från en mer sluten verksamhet, som Björkängen tidigare var i och med att man hade besöksförbud.
Kommunens bedömning är att personalens avbrott från Björkängen är så pass få och korta att det inte ska innebära någon risk för de boende. Samtidigt medger Lena Bergman att hon känt till att upplägget kritiserats av anställda.
I klippet berättar ”Carina” sin kritik mot kommunens nattupplägg.