Foto: Christoffer Söderman/SVT

Centrum mot våld träffar 40 våldsutövare varje år i Västerås: ”Mycket psykiskt våld”

Uppdaterad
Publicerad

På Centrum mot våld i nära relation, CMV, i Västerås tar man både emot personer som utsatts för våld och som utsätter andra för våld i nära relationer. Här kan man få stödsamtal och råd.

– Varje år träffar vi ungefär 40 våldsutövare. Det är en svår grupp att nå, säger Eva Jaas, familjebehandlare.

På CMV går behandlingen ut på att den som har svårt att kontrollera sina känslor får hjälp att förändra sitt beteende. Det görs genom samtal, enskilt eller i grupp. Under samtalen gör man till exempel olika övningar och har inslag av KBT och mindfulness för att personen ska lära sig att hantera sin ilska och kontrollera sitt beteende när den blir arg.

– När man kommer hit som våldsutövare så blir man bemött på ett icke-konfrontativt och icke-dömande sätt. Samtidigt som vi är noga att ta avstånd från våldet och benämna våldet som just våld, säger Eva Jaas.

Våld i nära relation

Under 2020 var det 41 våldsutövare som fick stödsamtal, 36 män och fem kvinnor. 21 våldsutövare sökte själva vård och stöd hos enheten.

I dagsläget är det uteslutande så att den som blivit utsatt för våld behöver flytta. Därför är CMV nu positiva till att Västerås testar att flytta på den som slår istället, samtidigt finns farhågor om att det kanske inte är så lätt att få våldsutövarna att flytta.

Fakta: Här finns hjälp

Den som är utsatt för våld kan ta kontakt med exempelvis:

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50, dygnet runt

Unizonjourer.se eller Roks.se, här finns kontakt till jourer runt om i hela landet. Chatta, ring eller besök.

Socialtjänsten i din kommun.

Viktigt: Ring alltid 112 vid akuta händelser.

Den som utsätter andra för våld kan ta kontakt med:

Välj att sluta på 020-555 666.

Rikskriscentrum, en riksorganisation för mansmottagningar.

Killfrågor, där man kan chatta helt anonymt med någon som lyssnar och stöttar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet