Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Kommuner i Västerbotten saknar kompetens – går kurs för att stoppa våld i nära relation

Uppdaterad
Publicerad

Landets kommuner måste bli bättre på att hjälpa personer som slår. Därför håller Länsstyrelsen Västerbotten kurser i behandling av våldsutövare för bland annat socionomer och kuratorer.

– Just nu skjuter jag lite från höften när jag träffar våldsutövare, med kursen får jag verktyg, säger Stina Lundstedt, behandlare i öppenvården i Vindelns kommun.

Socialtjänstens stöd har hittills varit inriktat på dem som blir utsatta för våld i nära relationer och deras anhöriga. Så ska det vara även fortsättningsvis, men efter en lagändring i augusti förra året har socialtjänster även i uppdrag att hjälpa de som slår.

För att klara uppdraget från regeringen får kommunerna nu 60 miljoner kronor årligen.

Våld i nära relation

– För att komma till roten av problemet behöver man jobba mer återfallsförebyggande så att de som utövat våld mot närstående ska få hjälp att ändra sitt beteende och upphöra med våldet, säger Veronica Ahlqvist, handläggare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Olika kunskapsnivå

I nuläget är kunskapsnivån kring att möta våldsutövare väldigt olika i kommunerna. För att överbrygga kunskapsglappet håller därför länsstyrelsen tillsammans med Region Västerbotten kurser för dem som möter personer med våldsproblem i sina yrken. Stina Lundstedt, behandlare på socialtjänsten i Vindelns kommun, deltog på en av dem förra veckan.

– Nu när det här ansvaret ligger på oss måste vi skärpa våra verktyg och ta vårt ansvar. Det känns spännande och svårt, för det är en svår målgrupp att nå eftersom de också ska vilja ha hjälp, säger Stina Lundstedt.

Hör vad kursdeltagarna hoppas att lagändringen ska leda till i klippet ovan.

Här kan du som utövar våld få hjälp

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till våldutövare. Här följer ett urval:

Välj att sluta

En nationell telefonlinje som kan hjälpa dig att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående. Telefonlinjen är också till för dig som i ditt yrke möter personer som utövat våld.

Tel: 020-555 666

Mottagningen för våldsutövare i Umeå

Ger stöd till dig som har svårt att kontrollera din ilska och/eller har använt någon form av våld i en nära relation.

Tel: 020-245 245

Centrum mot våld i Skellefteå

Du (man eller kvinna) som lever eller har levt i en relation där ditt beteende kan ha skrämt, kränkt, sårat eller skadat dina närstående, psykiskt eller fysiskt, kan få stöd och behandling för att ändra ditt sätt att vara.

Tel: 020-73 55 55

Bry dig

Stöd och råd om vad du kan göra om du känner någon som utsätter en närstående för våld, eller om du själv eller någon i din närhet är utsatt hittar du på 1177. Läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet