• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mikroplaster ett litet problem i Mälaren – än så länge

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med mikroplaster ökar i världen. Större delar av plast bryts sönder och cirkulerar sen som mikroplaster i hav, sjöar och vattendrag. För Mälarens del så ser situationen dock än så länge bra ut.

– Vi har en jättebra chans att inte få ett problem här om vi arbetar förebyggande, säger Ingrid Hägermark chef Mälarens vattenvårdsförbund.

Mälaren är än så länge förskonad från mikroplaster. Det visar en omfattande studie ledd av Örebro universitet som gjordes 2017 och publicerades 2019. På ett tiotal platser i Mälaren undersöktes dels vatten, dels bottensediment. På vissa platser hittades inga mikroplaster alls, medan man såg förekomster främst i stockholmstrakten. Enligt Ingrid Hägermark ska man dock ta resultaten mer som en indikation och inte dra för stora växlar på dem.

– Det som är bra är att vi tror att det inte är något större problem, men det är ju desto viktigare att det inte blir något större problem, för det är väldigt svårt att rena det här när det kommit ut i Mälaren, säger Ingrid Hägermark.

Mer plast väntas

Mikroplasterna kommer från många olika källor: slitage från bildäck, fibrer från kläder som fleece, granulater från konstgräsplaner, nedskräpning och från industerier som tillverkar olika plastprodukter. Mikroplasterna kan själv innehålla giftiga eller skadliga ämnen eller så kan andra miljögifter fastna på plastpartiklarna.

– Prognoser visar att användandet av plast i världen kommer öka framöver och ju mer plast som finns i omlopp desto mer kommer det ut i naturen, säger Ingrid Hägermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.