Under årets första månader har investeringsbeslut på motsvarande 62,5 megawatt tagits enligt Svensk Vindenergi. Det kan jämföras med en siffra på nästan 190 megawatt under samma period året innan.
– Det är förstås allvarligt. Framförallt när man från politiskt håll pratar om vikten av att införa mer förnybar energi, säger Charlotte Unger.
”Inte tillräcklig långsiktighet”
Hon pekar på två faktorer som bidragit till den negativa trenden det senaste året.
– Dels beror det på att det inte finns tillräcklig långsiktighet i politiken. I dagsläget finns ett mål som är satt till år 2020. Energikommissionen ska leverera ett slutresultat första januari 2017 och det är snart. Investerare vill ha långsiktighet och vi anser att man bör ta fram ett politiskt mål som sträcker sig till 2030, säger hon.
Vill att systemet justeras
Den andra delen av problemet är enligt Charlotte Unger det system som idag finns för att främja utbyggnaden av förnybar el. Systemet bygger på att staten stödjer elproducenter genom certifikat som delas ut.
– Tanken är att då elpriset går ner ska certifikatpriset gå upp, men nu har båda gått ned. Systemet måste justeras för att fundera som tänkt. Det är en viktig fråga för politikerna, säger hon.
Har femdubblats på fem år
Många som bor i närheten av Vindkraftverk är också kritiska och tycker att det stör naturlivet, spelar det in någonting?
– Jag tror inte att det spelar in i just den här nedgången. Det är viktigt att tänka på att tillståndsprövningen för att sätta upp vindkraftverk är rigorös. Det ska finnas goda vindlägen och ha minimal påverkan på människor och djur.
Trots siffrorna för det senaste året så har vindkraften över tid växt. De senaste fem åren har andelen energi från vindkraft femdubblats. Det är idag den tredje största energikällan efter kärnkraft och vindkraft enligt Charlotte Unger.