Erik Sund, leg psykolog i Västerås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I inslaget berättar psykologen Erik Sund mer om hur du sätter ditt bästa nyårslöfte – och vad han lovat sig själv i år. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Därför hyllar psykologen nyårslöften: ”Bra att ha en riktning”

Uppdaterad
Publicerad

Är det verkligen bra med nyårslöften? Enligt Erik Sund, psykolog i Västerås, är det ett bra koncept för att få till en förändring till det bättre.

– Många kanske är rädda för att misslyckas, men det är ofta ett steg på vägen. Att sätta en riktning mot någonting. Har du tränat i fem veckor så är det värt något.

Erik Sund beskriver det som positivt, och något vi snarare skulle behöva göra oftare i vardagen. Sätta upp mål och utvärdera vad vi vill uppnå på kort och lång sikt.

Men om du ska lyckas med dina mål är det viktigt att sätta tydliga sådana, gärna med mätbara mål.

– Ofta är det för vagt. Säger du att ”jag ska försöka äta mer hälsosamt”, då har vi inte definierat vad som är hälsosamt.

Sätt realistiska mål

Ett annat misstag som nyårslöfte är att sätta alldeles för stora eller orealistiska målsättningar, som att abrupt säga att man ska sluta med exempelvis sötsaker resten av livet.

– Ofta är det lättare med ett närmande mål, att man har något som går att påverka. Som att säga att man ska äta en frukt framför tv:n klockan åtta varje kväll.

I inslaget berättar psykologen mer om hur du sätter ditt bästa nyårslöfte – och vad han lovat sig själv i år.

Tre personer, klädda i varma jackor, står i en butiksmiljö. Den första personen till vänster bär en brunt jacka och står med sidan mot kameran, medan den andra personen i mitten har en svart pufferjacka och poserar framför kameran. Till höger ses den tredje personen i en rosa jacka med en logotyp. Bakgrunden visar inredning och dekorationer i butiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är svårt att hålla dem”. Nyårslöften både hissas och dissas av västeråsarna som får frågan om de har formulerat något löfte för det nya året 2025. Foto: Elin Krell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.