Kommunpolisen Jan Sköldberg står vid polishuset i Köping. I bakgrunden syns fordon, inklusive en traktor och en byggnad. Himlen är övervägande molnig, och det är lätt snö på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kan inte polisen kan stoppa fritidsgården, trots att företrädarna är dömda för brott. Hör polisen Jan Sköldberg och kommunen hur de ser på den nya fritidsgården i Köping. Foto: Maja Tengnér/SVT

Därför kan dömda driva fritidsgård i Köping: ”Föreningsfriheten är stark”

Publicerad

Flera av personerna bakom den nya fritidsgården i Köping skulle troligen inte få arbeta med barn och unga i kommunal verksamhet, med tanke på deras brottsregister. Men de går runt reglerna genom att driva fritidsgården som förening.

– Märkligt att det inte ställs högre krav på kompetens, säger kommunpolisen Jan Sköldberg.

I normala fall ska inte personer som är dömda för grova brott kunna arbeta med barn och ungdomar. Men det kommer föreningen i Köping runt, genom att driva sin fritidsgård just som förening.

Rätten att organisera sig i föreningar är grundlagsskyddad. Det innebär bland annat att ingen kan hindra någon från att bilda en förening så länge verksamheten lever upp till de brett ställda kraven i Regeringsformen.

Då kan polisen agera

Däremot kan polis och andra aktörer träda in om någon person eller aktivitet bryter mot lagar och regler.

– Vi kontrollerar den här verksamheten på samma sätt som vi kontrollerar alla verksamheter som samlar ungdomar, säger Jan Sköldberg, kommunpolis i Köping.

”Föreningsfriheten är stark” – i klippet ovan berättar polisen och kommunen hur de kontrollerar ungdomsgården.

Nadjar är dömd för grova brott – driver fritidsgård: ”Fick idén i fängelset”

Nadjar Sheikho lutar sig mot en räcke i en lokal i Köping som används som fritidsgård. I bakgrunden syns människor som rör sig runt bord och stolar i olika färger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nolltolerans mot brott”. Följ med till fritidsgården i Köping som Nadjar Sheikho fick idén att starta upp när han satt på Kumlaanstalten – dömd för mordförsök. Foto: Elin Krell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.