Kvinna med runda glasögon står på ett bibliotek intill en bokhylla med handen på en rad av böcker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör omvårdsforskaren Lena Marmstål Hammar på Mälardalens universitet om vilken hjälp anhöriga till unga dementa kan få. Foto: Maja Tengnér/SVT

Forskaren om yngre dementa och stödet till anhöriga: ”Måste individanpassas mer”

Publicerad

Allt fler under 65 år diagnostiseras med demenssjukdom. Det sätter press på kommunerna, som har krav på sig att erbjuda anhörigstöd. Omsorgsforskaren Lena Marmstål Hammar menar att stödet måste utvecklas.

Kommunerna möter en ny grupp anhöriga till demenssjuka – unga vuxna eller barn. Det blir allt vanligare att personer under 65 år får diagnosen. Men det skiljer sig åt vilket stöd de unga kan få. 

Ofta har större kommuner särskilda samtalsgrupper för unga anhöriga, men det är inte lika vanligt i mindre kommuner på landsbygden. Omsorgsforskaren Lena Marmstål Hammar menar att kommuner kommer att behöva samarbeta mer och tänka nytt när gruppen unga anhöriga växer.

– Det är många som behöver psykosocialt stöd för att klara vardagen och skolan. Ofta behöver ju de kliva in i en roll som vuxen, när de får en svårt sjuk anhörig, säger hon.

I klippet svarar Lena Marmstål Hammar på tre frågor om stödet till yngre dementa och deras anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.