En delad bild som visar deltagare vid en demonstration. Den vänstra sektionen visar en person insvept i en regnbågsfärgad flagga, medan den högra sektionen visar en annan deltagare som håller en regnbågsflagga och bär en beige jacka. Omgivningen tyder på en offentlig plats med träd och byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meluleki Ngwenya och Maria Perälä samlades med andra demonstranter utanför migrationsverket i Västerås. ”Stop the deportation of LGBTQI+ people” Hör mer i klippet. Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Demonstration i Västerås för asylsökande hbtqi-personer: ”Kan inte vara homosexuell i mitt hemland”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hölls en demonstration utanför Migrationsverket i Västerås för att hbtqi-personers rättssäkerhet under asylprövningen.

– Sluta ge avslag; samla mer information först. Om så behövs, kalla in till en tredje eller fjärde intervju så vi kan ge mer bevis, säger demonstranten Meluleki Ngwenya.

Demonstrationen anordnades av RFSL Newcomers Västmanland, och demonstranterna vill att asylprövningen ska vara mer omfattande för att den sökande ska kunna ha möjlighet att presentera mer bevis.

– Det är för många som skickas iväg och inte har något att använda till. Vissa har ingen familj, hela ens samhälle har vänt en ryggen, säger Maria Perälä, ledamot i RFSL Uppsala.

Migrationsverkets ord

På Migrationsverkets hemsida framgår att man kan ha rätt att få skydd i Sverige om man har en befogad rädsla att bli förföljd i sitt hemland på grund av bland annat sexuell läggning.

”Kärlek är inte ett brott” – hör demonstranternas argument i klippet.

Att vara hbtqi-person kan spela roll i asylä­renden

Migrationsverket hanterar bland annat uppehållstillstånd på grund av arbete, familjeanknytning, studier och skydd. Det är i det sistnämnda ärendeslaget som hbtqi-relaterad information kan ha betydelse för Migrationsverkets bedömning. Vilken sökande som helst kan vara hbtqi-person, men det är i ett asylärende som den aspekten faktiskt kan påverka om man har rätt att stanna i Sverige eller inte.

Man kan ha rätt att få skydd i Sverige om man har en välgrundad rädsla för att bli förföljd i sitt hemland på grund av sin sexuella läggning, kön, könsuttryck, könsidentitet eller annan tillhörighet till en viss samhällsgrupp. Hur ett asylärende ska hanteras är reglerat i både flyktingkonventionen, svensk lag och EU-regler.

Hur visar man att man har en välgrundad rädsla?

Det är i huvudsak den som ansöker om uppehållstillstånd som har bevisbördan, oavsett vilken typ av uppehållstillstånd personen ansöker om. Det är den personen som ska lägga fram sina skäl till varför han eller hon ska få stanna i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.