En man med glasögon och bakochframvänd keps under pridefestival.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Till slut kände jag att jag inte hade något val”. Mohamed Kombo berättar om sitt tuffa beslut att fly till Sverige och Västerås och situationen för hbtqi-personer i Tanzania. Hör hans berättelse i videon. Foto: Jenny Berggren/SVT

Mohamed, 30, är en stolt del av RFSL Newcomers: ”Var rädd när jag bar regnbågsflaggan”

Uppdaterad
Publicerad

I halva sitt liv hade 30-åriga Mohamed Kombo levt med en ständig rädsla för att bli fängslad eller dödad på grund av den han är. Nu är han en del av RFSL Västmanlands avdelning för nyanlända hbtqi-personer – Newcomers.
– Vi har slutat gömma oss, säger han.

30-åriga Mohamed Kombo kom till Sverige för två år sedan. I hemlandet Tanzania är homofobin utbredd. Homosexualitet är inte tillåtet och där kan hbtqi-personer tvingas gå under jord för att inte bli angivna. Mohamed kände till slut att han inte hade något val.

Enligt FN:s flyktingorgan Unhcr är hbtqi-flyktingar en särskilt utsatt grupp i behov av extra stöd.

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, RFSL, har särskilda avdelningar för asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtqi-personer: Newcomers.

Stor i Västmanland

Det finns elva avdelningar spridda över landet.
Västmanlands Newcomersavdelning har ett 100-tal medlemmar, vilket gör den till en av landets största – bara Malmö och Göteborg är större.

Vilka länder medlemmarna kommer ifrån varierar, men just nu kommer många från afrikanska länder som Uganda, Gambia och Tanzania berättar Johanna Eriksson, ordförande för RFSL Västmanland.

– Situationen för hbtqi-personer i Ryssland har ju kraftig försämrats på kort tid, så vi har även medlemmar från Ryssland, säger hon.

I klippet: ”Första gången jag bar regnbågsflaggan var jag rädd” – följ med när SVT möter delar av RFSL Västmanlands Newcomers.

Bokstav för bokstav: Har du koll på paraplybegreppet hbtqi+?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paraplybegreppet bokstav för bokstav – och med ett viktigt litet plus på slutet. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.