De som kör svarttaxi använder bland annat Facebook-grupper för att hitta kunder och erbjuder skjuts mot betalning. Grupper som framställer sig som ett forum för samåkning, men i praktiken handlar om svarttaxiverksamhet.
Bawer Coskun direktör på Svenska Taxiförbundet oroas av utvecklingen. Han menar att det finns ett behov av lagliga taxichaufförer, men att många bilar står tomma stora delar av dygnet. När en vanlig taxi inte finns tillgänglig, exempelvis helgkvällar, så väljer vissa svarttaxi.
– Sociala medieplattformarna behöver bättra på sina filter och stänga av de grupper som driver den här verksamheten, berättar Bawer Coskun.
Skatteverket ser ökningen
Även Skatteverket är medveten om att svarttaxi förekommer och att fenomenet ökar. De vill öka samarbete med polisen och vill gärna ha tips från branschen. De som använder sig av svarttaxi måste också ta sitt ansvar och förstå att det här är fel menar myndigheten.
– Svarttaxiverksamhet i sig är inget nytt, men verksamheten har ökat rejält i och med sociala medier, säger Christina Ahlström taxisamordnare på Skatteverket.
I klippet berättar Bawer Coskun hur svarttaxi påverkar taxinäringen.
Så mycket omsätter svarttaxin i Sverige.
• Enligt Svenska Taxiförbundet undersökning från 2018, så visar resultatet att svarttaxi förekom i var tredje kommun med hela 130 000 medlemmar i Facebook grupperna där svarttaxi förmedlades.
• Den totala omsättningen beräknades uppgå till ca 700 miljoner kronor. En siffra de tror är betydligt högre idag.
Källa: Svenska Taxiförbundet