Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Lindbergs släktingar dikade ur och tog bort Långmossens våtmark utanför Sala, för 150 år sedan. Nu har han låtit återskapa den och han är nöjd med resultatet: ”Istället för att jobba mot naturen så är det här ett sätt att jobba med naturen istället” Foto: Fredrik Björkholm/SVT, Anders Lindberg

Långmossens våtmark dikades ur för 150 år sedan – nu har Anders återskapat den

Uppdaterad
Publicerad

Efter att granbarkborren förstört den planterade granskogen gjorde Anders Lindberg en drastisk åtgärd på sin mark utanför Sala.

Han sökte hjälp och började återskapa en våtmark som inte funnits där sedan 1800-talet.

– Det är det bästa jag gjort, säger Anders Lindberg.

För 150 år sedan påbörjades en utdikning av Långmossen. Våtmarken skulle göra plats för odlingsmark. Det var Anders Lindbergs släktingar som kommit nya till området och som började ändra miljön.

– I flera etapper dikades den ur och sänktes, och när det inte var lönsamt så planterade min farmor och farfar granskog här på 60-talet, berättar han.

Varmare klimat skapade problem

Men i och med det varmare klimatet började granbarkborren bli ett allt större problem för granarna på marken.

– Det var en tid där jag nästan inte ville gå hit för jag mådde så dåligt när jag såg hur skogen led, och i det läget började jag fundera på att göra en våtmark här, säger Anders Lindberg.

I klippet följer SVT med till våtmarken och Anders berättar vilka positiva effekter han redan sett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre vinster med våtmarker. Hör experten berätta mer i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.