Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Långmossens våtmark, utanför Sala är ett lyckat exempel på hur en bildad våtmark kan berika både naturen och människorna runt den: ”Vi har hört från folk både här vid Långmossen och nedströms vid Myra våtmark som anlades för några år sedan, att man verkligen uppskattar att de finns här”, säger Viktor Kärvinge vattensamordnare Länsstyrelsen Västmanland. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Utmaningen: Krävs bättre och snabbare samarbete för fler våtmarker

Uppdaterad
Publicerad

Målsättningen är att fler våtmarker ska anläggas i Västmanland och i hela landet. Miljövinsterna är flera. Men det kan i dag vara svårt att få till en våtmark om man som markägare är intresserad.

– Man måste förenkla de juridiska processerna och de ekonomiska stöden behöver synkas mer, så det blir lättare, för i dag finns många olika sätt att finansiera en våtmark och det är inte alltid så lätt att kombinera dem, säger Viktor Kärvinge, vattensamordnare på Länsstyrelsen Västmanland.

Ett effektivt skydd mot översvämningar i ett vattensystem, en markant ökad biologisk mångfald och filtrering av ämnen som exempelvis fosfor från jordbruk. Det är kanske de tre största anledningarna till att forskare, myndigheter och beslutsfattare vill att fler våtmarker anläggs.

Ofta handlar det om att återkapa ett område som tidigare varit våtmark men som dikats ur och använts som odlingsmark eller för skogsproduktion.

Krånglig process bör förenklas

Det kan dock vara svårt för en markägare att veta om eller var en våtmark skulle kunna anläggas. Om det är ekonomiskt försvarbart eller vad det innebära för framtiden. Där hoppas nu bland annat Länsstyrelsen i Västmanland att enklare och snabbare processer ska kunna hjälpa markägare att ta steget att anlägga fler våtmarker.

– Det behöver inte vara i konkurrens med markanvändning, säger Viktor Kärvinge.

I klippet ovan får du veta mer vad han tror skulle till fler lyckade våtmarker.

Så ska nytt kartverktyg ge fler våtmarker – och på rätt plats

”Vi måste inte bara ha fler våtmarker utan även placera dem på rätt platser”, säger Faruk Djodjic forskare SLU. Hör mer om det nya verktyget här i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste inte bara ha fler våtmarker utan även placera dem på rätt platser”, säger Faruk Djodjic forskare SLU. Hör mer om det nya verktyget här i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.