Du har säkert hört eller läst att du borde äta mindre kött och mer grönsaker för miljöns skull. Men måltidsforskaren Richard Tellström ser inte enbart fördelar med den gröna vågen. Han anser att vi måste gå mer varsamt fram.
– Vi har förstås klimatutmaningar, men frågan är om köttätandet är den fråga som man ska gå igenom. Eftersom mat är kultur, och det är mer bekymmersamt att förbjuda kulturella uttryck, eller att stoppa dom och att äta annat. Då kan människor förlora sitt livssammanhang.
– Det kan alltså vara så paradoxalt att vi får ett bättre klimat men olyckligare människor, säger Richard Tellström.
Krafter som kan ändra våra vanor
Att ändra gamla invanda mönster brukar gå sakta.
Politik och kanske främst ekonomi är då starka krafter för att få oss att ändra våra vanor, men Jimmy Lennings som driver och äger restaurang i Västerås sedan många år tillbaka, ser en annan kraft.
– Det är vi själva, för matproducenterna kommer generellt inte att lägga om allting till det bästa. De tänker mer på pengar. Annars så är media och livmedelsverket som pratar om vad vi bör göra, säger Jimmy Lennings.
LÄS MER: Var tredje svensk är flexitarian
”Flexitarian”
– Det finns de som kommer in och frågar vad det är för vegetarisk rätt och då beskriver man den. Då säger de ”Jag tar pannbiffen”.
– De vill veta vad det finns för alternativ, för det är intressant och kan vara jäkligt gott. Jag kan tänka så själv ibland. Det är vad jag kallar en ”flexitarian”.
LÄS MER: Var femte ung tjej väljer bort kött
Kan bli en valfråga
Och kanske kan frågan om vad vi äter leta sig upp till riksdagens bord. För undersökningar visar att så många som 20 procent av de yngre kvinnorna vegetarianer eller veganer säger måltidsforskaren Richard Tellström.
– Nu kommer alltså en ny väljarkår som äter, och därmed tänker på ett annat sätt än den äldre väljarkåren, säger Richard Tellström.