Foto: TT

Det blåser gröna trender över vårt matbord

Uppdaterad
Publicerad

Vi äter mer vegetarisk mat än någonsin förr. Och på grillen har nu köttbiten fått konkurrens av grönsaker och rotfrukter. Men vad är det som gör att vi ändrar våra matvanor och kan det till och med göra oss olyckliga?

Du har säkert hört eller läst att du borde äta mindre kött och mer grönsaker för miljöns skull. Men måltidsforskaren Richard Tellström ser inte enbart fördelar med den gröna vågen. Han anser att vi måste gå mer varsamt fram.

– Vi har förstås klimatutmaningar, men frågan är om köttätandet är den fråga som man ska gå igenom. Eftersom mat är kultur, och det är mer bekymmersamt att förbjuda kulturella uttryck, eller att stoppa dom och att äta annat. Då kan människor förlora sitt livssammanhang.

– Det kan alltså vara så paradoxalt att vi får ett bättre klimat men olyckligare människor, säger Richard Tellström.

Måltidsforskaren Richard Tellström. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Krafter som kan ändra våra vanor

Att ändra gamla invanda mönster brukar gå sakta.

Politik och kanske främst ekonomi är då starka krafter för att få oss att ändra våra vanor, men Jimmy Lennings som driver och äger restaurang i Västerås sedan många år tillbaka, ser en annan kraft.

– Det är vi själva, för matproducenterna kommer generellt inte att lägga om allting till det bästa. De tänker mer på pengar. Annars så är media och livmedelsverket som pratar om vad vi bör göra, säger Jimmy Lennings.

LÄS MER: Var tredje svensk är flexitarian

”Flexitarian”

Foto: Robert Gustavsson/SVT

– Det finns de som kommer in och frågar vad det är för vegetarisk rätt och då beskriver man den. Då säger de ”Jag tar pannbiffen”.

– De vill veta vad det finns för alternativ, för det är intressant och kan vara jäkligt gott. Jag kan tänka så själv ibland. Det är vad jag kallar en ”flexitarian”.

LÄS MER: Var femte ung tjej väljer bort kött

Kan bli en valfråga

Och kanske kan frågan om vad vi äter leta sig upp till riksdagens bord. För undersökningar visar att så många som 20 procent av de yngre kvinnorna vegetarianer eller veganer säger måltidsforskaren Richard Tellström.

– Nu kommer alltså en ny väljarkår som äter, och därmed tänker på ett annat sätt än den äldre väljarkåren, säger Richard Tellström.

Se hela inslaget i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.