Hundar och en synkbild på en man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Folksams Max Otterstål Adler i klippet om hur han vill att djurägare ska göra när djuren blir sjuka. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Djurägares räkningar rusar – så vill försäkringsbolagen sänka veterinärkostnaderna

Publicerad

Skadekostnader för hundar exploderade under pandemin och nu har kostnaderna för katter börjat öka lika mycket, enligt Folksam.

– Det beror på bristfällig kunskap hos djurägare och bristfällig konkurrenssituation i Sverige på veterinärvård, säger Max Otterstål Adler, chef för djurskador på Folksam.

Idag vittnar många djurägare om att det är svårt att få reda på veterinärpriser i förväg och därmed hålla ner kostnader och ha koll på feldebiteringar. Dessutom har försäkringspremierna för djurförsäkringar ökat med 25 procent sedan 2019.

Men nu har försäkringsbolagen tröttnat på de allt högre veterinärkostnaderna och vill få djurägarna att kontakta dem först, innan de söker veterinärvård.

– Vi ska inte ha djurägare som åker in med ett klobrott en helg och kostar över 10 000 kronor, när man kunde ha åkt in en tisdag och det kostade 2000, säger Max Otterstål Adler.

”Djurägare saknar kunskap”

Försäkringsbolag som Folksam satsar därför på egen djurrådgivning och försöker locka sina kunder att kontakta dem före veterinärbesöket, genom att ge rabatt på självrisken.

– Vi behöver bli bättre på att utbilda djurägare i hur man tar hand om sitt djur, när man ska åka in till veterinären och när man kan stanna hemma, säger Max Otterstål Adler.

Brister i kommunikationen

Han tror också att det ofta blir fel i kommunikationen mellan djurägare och veterinärkliniker när det gäller priser och behandlingar, eftersom klinikerna inte är tillräckligt transparenta. Däremot menar han att det är ovanligt att kliniker medvetet försöker feldebitera.

– Det är först när vi kan påverka vart djurägarna åker som vi kan påverka klinikerna att vara mer transparenta och ställa upp på de regelverk som vi vill ha, säger Max Otterstål Adler.

Hör Folksams Max Otterstål Adler i klippet om hur han vill att djurägare ska göra när djuren blir sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.