Polis döms för misshandel i Västerås – hastighetskontroll slutade med blåslaget ansikte

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Västerås döms för två fall av misshandel då han använt övervåld mot en man som stoppades under en hastighetskontroll i Västerås.

Det var den 6 januari som polisen stannade en bil för en hastighetskontroll i närheten av Emausgatan i Västerås. Föraren i bilen upplevde det som att kontrollen var avslutad när polisen slängde igen dörren ”hårt”. I rätten berättar föraren hur han öppnade dörren och frågade vad polisen höll på med när polisen vänder sig om och drar ut honom ur bilen.

På marken blir föraren bland annat sprejad med pepparsprej samt får ett knä tryckt mot huvudet. Flera privatpersoner filmar händelsen. Föraren körs till sjukhuset i Västerås då han plötsligt är misstänkt för drograttfylla och ska ta blodprov. Analyssvaren visade senare att han inte var påverkad av droger eller alkohol.

Andra misshandeln

På sjukhuset inträffar den andra misshandeln då samme polis trycker ned mannen mot marken när han ska leda honom till ett provtagningsrum. Även då sätter polisens sitt knä mot förarens huvud. Händelsen filmas av polisens egna kroppskamera.

Polisen har berättat i förhör att mannen var uppkäftig och ifrågasatte polisen när han sa att föraren kört för fort. Polisen menar att våldet var befogat, att mannen gjorde så pass mycket motstånd att hans handlande var rimligt.

Flera förhör med vittnen samt poliskollegor

Vittnen till händelsen har bland annat berättat att de tycker att polisen hade en aggressiv och hånfull ton mot föraren.

I förhör med poliskollegor berättar en av kollegorna att hen pratat med polisen om händelsen i efterhand och ifrågasatt hur han behandlade föraren:”Jag sa till honom att jag tyckte det var ohederligt att han fick ligga på backen på akuten. Jag sa till honom – jag säger inte att du gjort fel men att man kunde löst det på olika sätt.”

I samband med rättegången mot polisen kom Personalansvarsnämnden (PAN) med ett yttrande där de skriver att polisen kommer att skiljas från sin anställning om han döms för misshandel.

Polisen döms nu till villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i en månad ha dömts ut.

Polisen nekar till alla anklagelser.

–  Han tycker att tingsrätten har felaktigt kommit fram till att han ska fällas och han kommer att överklaga domen, säger Johan Eriksson, som är polisens försvarsadvokat.

I klippet ovan syns delar av händelsen från mobilfilmer samt från polisens kroppskamera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.