Det utpekade området ligger kloss an med kommungränsen mot Skinnskatteberg, men vindkraft i området skulle även påverka grannkommunen Fagersta. Båda yttrade sig mycket kritiskt mot att området pekades ut som lämpligt i Smedjebackens förslag till ny vindbruksplan.
– Den tekniska utvecklingen har gått så oerhört fort vad gäller vindkraftverk, de producerar ju mycket mer elström idag än vad de gjorde bara för två-tre år sedan. Utifrån det ser vi att vår andel, av Dalarnas andel, av nationens andel, gör att vi inte behöver ha så många utpekade platser som vi har i dag. Så då, när två kommuner inte vill ha vindkraft precis på gränsen så har vi naturligtvis tagit hänsyn till det, säger Ingemar Hellström (S) Smedjebackens vice ordförande i kommunstyrelsen.
Yttranden från era egna invånare då?
– Det påverkar också, självklart.
Inkomna yttranden sparas
Att Smedjebackens kommun nyligen valde att pausa revideringsarbetet av vindbruksplanen fram tills det att man ska se över kommunens hela översiktsplan om två år påverkar inte redan påbörjade vindkraftsplaner i andra utpekade områden, till exempel Styggtjänsberget på gränsen mot Norbergs kommun.
– Det vi skulle ha gjort, en miljökonsekvensbeskrivning, rör bara själva planen, inte området där vindkraften ska byggas. Det är exploatörens jobb att ta fram sådana. Så arbetet på Styggtjärnsberget, Trollugnsberget, Älgkullen och Siksjöberget rullar vidare.
Men yttranden som kommit in om de här utpekade områdena – vad händer med dem?
– Alla yttranden som kommit in nu, de plockas med i hela processen framåt. Så de kommer komma upp igen den dag hela översiktsplanen ska godkännas, säger Ingemar Hellström.
I klippet: Långholmsberget stryks ur vindbruksplanen – hör vad det beskedet egentligen innebär.