Madlin Benjamin står vid ett sorteringsband i en anläggning fylld med kläder och textilier. Personen bär en keps, handskar och en scarf samt en tröja. Runt omkring syns högar av kläder i olika färger och mönster, samt skyltar och infrastruktur från anläggningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nopprigt, trasigt, fläckigt, det går inte att sälja”. Följ med när Madlin Benjamin sorterar kläder och textilavfall på second hand-butiken Brödet och fiskarna i Västerås. Foto: Maja Tengnér/SVT

Efter nya lagen – second hand-butiker drunknar i textilavfall och skräp: ”Jätteäckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan nyår är det förbjudet att slänga textilavfall i vanliga hushållssopor. Lagändringen har fått konsekvenser för många second hand-butiker.

– Vi får in mer textilskräp, och rena sopor, säger Sarri Jacobson på Brödet och fiskarna i Västerås.

De nya reglerna för sortering av textilavfall har fått effekt. Nästan dubbelt så mycket textil samlades in på Västerås återbruk i januari 2025 jämfört med samma månad för ett år sedan – från 54 till 97 ton.

I Västmanland har man valt att låta organisationen Human bridge samla in allt textilavfall från hushållen på återbruket. Men flera second hand-butiker är kritiska. De översvämmas av textilavfall sedan lagändringen, och har dessutom fått mycket svårare att göra sig av med det.

– Tidigare kunde vi lämna in på återbruken, men det får vi inte längre, säger Sarri Jacobson, medarbetare på second hand-butiken Brödet och fiskarna i Västerås.

Vafab miljö uppger att de hjälper butikerna att etablera kontakt med Human bridge. De hoppas på en lösning där organisationen hämtar avfallet direkt från second hand-butikerna.

”Nopprigt, trasigt, smutsigt” – följ med när sorteringsproffset Madlin på Brödet och fiskarna ratar textilskräp i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.