Efter vårdbluffen som kan ha kostat 18 miljoner – anhöriganställning förbjuds i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Västerås är en av de sista stora städerna i landet som har tillåtit anhöriganställning. I september beslutade äldrenämnden att förbjuda anhöriganställningar även här. Vårdformen förekommer ingen annanstans i länet.

Efter tidigare skandaler, bland annat i Södertälje och Gottsunda, har anhörigvård förbjudits i storstadsområdena. I september 2022 beslutade också äldrenämnden i Västerås att förbjuda anhöriganställningar, som sista kommun i Västmanland.

– Vi har sett att det är väldigt svårt att följa upp och säkerställa att de äldre verkligen får de insatser som de behöver. Det har varit oklara släktförhållanden och inte skötts på ett bra sätt. Vi vill verkligen säkerställa att har man behov av den hjälpen man får, säger Amanda Grönlund (KD), ordförande för Äldrenämnden i Västerås.

Vårdbluffen mot Västerås stad

Äldrenämnden ska också se över sina rutiner vad gäller biståndsbedömning och granskning av hur biståndsbeslut efterlevs. Samtliga biståndsbeslut kopplade till anhörigvård ska nu granskas på nytt.

Nu har det kommit fram att enskilda kan ha ljugit för stadens biståndshandläggare om sitt vårdbehov. Hur ska Västerås stad undvika att bli lurade igen?

– Det är jättesvårt att avgöra att en person är sanningsenlig. Ambitionen nu är att man så långt det är möjligt ska kunna göra hembesök. Vi måste samtidigt lita på att folk har det behov de säger att de har, säger Amanda Grönlund (KD).

Vård- och omsorgsförvaltningen tror att Västerås stad kan spara minst 1,3 miljoner kronor per år på att slopa anhöriganställningar. Beslutet träder i kraft i mars 2023.

Detta har hänt: Så avslöjades vårdbluffen mot Västerås stad

Fakta

Det är anhöriganställning

Det kallas anhöriganställning om en anhörig anställs för att ge hemtjänst eller hemsjukvård åt sin egen släkting. Anhöriganställning har funnits i Sverige sedan 1950-talet, men det är först på senare år som fusk och bedrägeri inom vårdformen har avslöjats i stor skala.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har pekat ut anhöriganställning som extra utsatt för bedrägeri. Det handlar om allt från att släktingen inte har något vårdbehov eller att vårdbehovet är överdrivet till fel i tidrapporteringen och allvarliga brott som människohandel.

Den anhörige som får vård av sin släkting är i en utsatt position. Det förekommer att vårdbehövande personer tas in i landet  som asylinvandrare, så kallad brukarimport, och att anhöriga med låg kunskap om svenska samhället i sin tur invandrar och får anställning på usla villkor. Pengarna går i vissa fall till organiserad brottslighet.

Ett antal kommuner i storstadsregionerna har förbjudit eller begränsat anhöriganställingar.

I Västmanland tillåter inga kommuner anhöriganställningar numera. Västerås var den sista kommunen där det förekom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdbluffen mot Västerås stad

Mer i ämnet