Vd:n på Personstöd Mälardalen om fuskanklagelserna: ”Inget vi uppmanat till”

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen i Personstöd Mälardalen har varit ovetande om fusket som anställda vittnar om – och som fick Västerås stad att bryta kontraktet.

Det menar företagets vd Tony Blomqvist när SVT Nyheter Västmanland träffar honom på kontoret.

Många blev överraskade när Västerås stad beslutade att bryta hemvårdsavtalet med Personstöd Mälardalen, ett av stadens största privata vårdföretag, efter misstankar om allvarligt fusk. Och stämningen är dämpad på huvudkontoret, där företagets vd Tony Blomqvist har börjat varsla delar av den stora personalgruppen. När avtalet bröts fanns 600 anställda.

Tony Blomqvist säger att han själv inte har känt till fusket. Och berättar att Personstöd Mälardalen har påbörjat en internutredning efter att avtalet bröts.

Vårdbluffen mot Västerås stad

Vad visar er utredning?

– Det kan jag tyvärr inte säga nu.

Skulle upphöra med anhöriganställningar

Enligt Tony Blomqvist tog Personstöd Mälardalen ett beslut tidigare i år att fasa ut alla anhöriganställningar inom hemtjänsten och hemsjukvården. Det är det område inom bolaget där mycket tyder på att allvarligt fusk och vanvård har förekommit. Tidigare anställda vittnar om att det fanns mellan 50 och 100 anhöriganställda, men Tony Blomqvist menar att det bara har varit runt 15 personer.

SVT Nyheter Västmanlands granskning visar att Västerås stad vid flera tillfällen tidigare har riktat kritik mot Personstöd Mälardalen, det handlar bland annat om brister i tidrapporteringen och om efterregistrering av tid – vilket inte är tillåtet.

”Jag kommer inte ihåg det här” – I klippet ovan svarar vd:n Tony Blomqvist på anklagelserna om fusk.

Sofia larmade om fusket – fick inget gehör hos cheferna: ”Jag skulle tystas”

Det är anhöriganställning

Det kallas anhöriganställning om en anhörig anställs för att ge hemtjänst eller hemsjukvård åt sin egen släkting. Anhöriganställning har funnits i Sverige sedan 1950-talet, men det är först på senare år som fusk och bedrägeri inom vårdformen har avslöjats i stor skala.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har pekat ut anhöriganställning som extra utsatt för bedrägeri. Det handlar om allt från att släktingen inte har något vårdbehov eller att vårdbehovet är överdrivet till fel i tidrapporteringen och allvarliga brott som människohandel.

Den anhörige som får vård av sin släkting är i en utsatt position. Det förekommer att vårdbehövande personer tas in i landet  som asylinvandrare, så kallad brukarimport, och att anhöriga med låg kunskap om svenska samhället i sin tur invandrar och får anställning på usla villkor. Pengarna går i vissa fall till organiserad brottslighet.

Ett antal kommuner i storstadsregionerna har förbjudit eller begränsat anhöriganställingar.

I Västmanland tillåter inga kommuner anhöriganställningar numera. Västerås var den sista kommunen där det förekom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdbluffen mot Västerås stad

Mer i ämnet