Kritiserade anställningar och tidsfusk – så avslöjades vårdbluffen mot Västerås stad

Uppdaterad
Publicerad

Redan för ett år sedan började kommunen misstänka att anställda på Personstöd Mälardalen fuskade.

Här är historien om hur vårdbluffen mot Västerås stad avslöjades.

Vårdföretaget Personstöd Mälardalen är den enda utföraren i Västerås som erbjuder anhöriganställningar, alltså att anhöriga vårdar sina nära släktingar. Det är en vårdform som Brottsförebyggande rådet har pekat ut som extra utsatt för fusk. Och Västerås stads stickprovskontroller visade redan i september 2021 att två anhöriganställda hos Personstöd Mälardalen rapporterade mer tid än arbetslagstiftningen tillät. Granskningen fördjupades under våren och sommaren 2022, efter tips. 

Med bakgrund i de här granskningarna beslutade en oenig äldrenämnd att riva upp avtalet som gav Personstöd Mälardalen rätt att utföra hemtjänst och hemsjukvård i Västerås. En polisanmälan upprättades också.

Vårdbluffen mot Västerås stad

Personstöd Mälardalen nekar

Personstöd Mälardalen nekar till att de kände till fusket. Företagets vd säger till SVT Västmanland att de redan i mars i år beslutade att fasa ut anhöriganställningarna. Företaget är kritiska till att Västerås stad har valt att avsluta avtalet så abrupt.

I klippet summerar SVT:s reporter Maja Tengnér turerna kring vårdbluffen som kan ha kostat skattebetalarna uppåt 18 miljoner.

Fakta

Det är anhöriganställning

Det kallas anhöriganställning om en anhörig anställs för att ge hemtjänst eller hemsjukvård åt sin egen släkting. Anhöriganställning har funnits i Sverige sedan 1950-talet, men det är först på senare år som fusk och bedrägeri inom vårdformen har avslöjats i stor skala.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har pekat ut anhöriganställning som extra utsatt för bedrägeri. Det handlar om allt från att släktingen inte har något vårdbehov eller att vårdbehovet är överdrivet till fel i tidrapporteringen och allvarliga brott som människohandel.

Den anhörige som får vård av sin släkting är i en utsatt position. Det förekommer att vårdbehövande personer tas in i landet  som asylinvandrare, så kallad brukarimport, och att anhöriga med låg kunskap om svenska samhället i sin tur invandrar och får anställning på usla villkor. Pengarna går i vissa fall till organiserad brottslighet.

Ett antal kommuner i storstadsregionerna har förbjudit eller begränsat anhöriganställingar.

I Västmanland tillåter inga kommuner anhöriganställningar numera. Västerås var den sista kommunen där det förekom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdbluffen mot Västerås stad

Mer i ämnet