Lucas Petterson har fått en ny gymnasieplats men måste gå om ett år

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Helt omedveten” – i klippet berättar Lucas Pettersson och Delin Brindar, som tidigare gick på Citygymnasiet i Västerås, hur de känner i dag när skolan stängt och det visat sig att de saknar behörigheter. Foto: Sigrid Renklint/SVT

Elever i kläm när Citygymnasiet i Västerås stängdes – måste läsa ikapp kurser: ”Sitter i klistret”

Publicerad

När Citygymnasiet tvingades stänga fick eleverna en riktig kalldusch – flera var underkända på kurser de trott att det var klara med. Nu kan många av dem inte fortsätta utbildningen på Västerås stads gymnasium.

Några elever som räknande med att ta studenten i vår har inte ens behörighet att komma in på gymnasiet. Andra får gå om ett år eller plugga dubbla kurser.

17-åriga Delin Brindar bytte till Carlforska gymnasiet och har kunnat fortsätta som planerat på andra året på vårdprogrammet, men hon saknar flera kurser.

– Jag blir orolig av det, för om jag inte läser kanske jag måste ta det efter gymnasiet, och det vill jag inte.

Västerås stad har försökt pussla så att eleverna kan fortsätta plugga, även om de är underkända eller inte gått alla kurser.

Rörigt schema

Lucas Pettersson har fått en plats på Thoren business school, men har ett ganska rörigt schema. Han kompletterar grundskolan samtidigt som han läser gymnasiet, i matematik har han hunnit till årskurs tre men har inte grundskolebetyg. Han fick inte möjlighet att plugga ikapp på Citygymnasiet.

– Jag trodde att jag skulle få plugga upp betygen samtidigt, men så fick jag aldrig göra det, säger Lucas Pettersson

”Fristad” för obehöriga elever

Citygymnasiets vd Eliseo Soria Reátegui säger till SVT att skolan varit en ”fristad” som tagit emot många elever som saknat behörighet, erbjudit en flexibel undervisning med särskilt stöd som till exempel undervisning på loven. Men varken Delin Brinder eller Lucas Pettersson var medvetna om hur stora luckor de hade.

Eliseo Soria Reátegui, vd för Citygymnasiet, vill inte medverka i någon intervju, men svarar på frågor via mejl. Han menar att eleverna varit medvetna om att de saknar vissa betyg.

I klippet berättar Delin och Lucas om hur de känner i dag – blev det en andra chans?

Många av Citygymnasiets elever saknar behörighet – måste gå om

Skylt med texten ”Västerås Citygymnasium” på en tegelvägg. Fönster ovanför skylten och en glasstruktur i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är tomt i Citygymnasiet och skolans gamla elever har problem att gå färdigt gymnasiet – majoriteten är underkända i för många kurser. Foto: SVT

Därför tvingades Citygymnasiet stänga

  • Beslut om att stänga Västerås Citygymnasium fattades av Skolinspektionen i juni 2024. Efter att stängningen prövats i Högsta förvaltningsdomstolen drogs tillståndet in i augusti 2024.
  • Tillståndet drogs in eftersom Skolinspektionen anser att ägar- och ledningskretsen inte är lämpliga att bedriva skolverksamhet.
  • I beslutet står att ledningen ”under lång tid återkommande visat bristande vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna”.
  • Enligt Skolinspektionen har skolan misskött ekonomin och har inte möjlighet att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten.
  • Måndagen 23 september försattes bolaget bakom Citygymnasiet i konkurs.

    Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.