På Irstaskolan i Västerås har man inga speciella regler för hur man beter sig mot varandra på SMS, Facebook och andra sociala medier.
– Det behövs inte, menar Dennis Larsson som är elevsamordnare på skolan. Vi följer de lagar och regler som finns i samhället när det gäller mobbning. På det viset får eleverna lära sig tidigt vad som förväntas av dem.
Att mobbningen blivit värre sedan internet, mobiltelefoner och sociala medier dykt upp håller han däremot inte med om.
– Istället har det bytt skepnad, menar Dennis Larsson. Men vi har som policy att ta tag i problemen innan det går överstyr, var de än dyker upp.
Allt är inte mobbning
– Det är när taskiga saker övergår till något regelbundet som man talar om mobbning, förtydligar Dennis Larsson. Men så långt ska det alltså inte gå. Det skrivna ordet kan också upplevas som starkare än något som sagts eftersom det ligger kvar längre.
Det första steget när någon upptäcker att någon skrivit något kränkande är att tala med den som utsatts och de som har skrivit. Inlägget ska också tas bort – omedelbart. Eleverna på Irstaskolan har egna datorer och har en sådan använts så kan eleverna bli av med sin dator under en period.
Och ansvaret sträcker sig inte bara till elever på den egna skolan menar Dennis Larsson
– Det också hänt att vi har kontaktat elever som inte gått på vår skola men som hotat elever här.