Emil Johansson sitter framför sin bil som han övningskör med

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Driftkingen är tillbaka”, utbrister Emil. Hör honom berätta om resa från olyckan till idag och om hur det går med körkortet. Foto: Caroline Slotte/SVT

Emil blev förlamad i badolycka – nu kör han bil: ”Driftkingen är tillbaka”

Publicerad

Det har gått fyra år sedan västeråsaren Emil Johansson, 23, blev förlamad efter en badolycka. Idag ser han ljust på framtiden och har ett fullspäckat schema med körlektioner, gaming-sessioner och planering av en ny företagsidé.

När SVT Nyheter Västmanland träffade Emil Johansson i juli 2021 hade han precis genomgått en operation för att kunna sträcka ut sina fingrar. Sedan dess har fler operationer genomförts och han har nu fått mer rörlighet i sina armar.

Nu senast har han fått inopererat en konstgjord triceps som man tagit en sena från hans ben för att skapa.

– Jag har blivit mer rörlig, fått mer energi och ork, så det är bara att kämpa vidare. Nu ska jag göra samma tricepsoperation på andra sidan, berättar han.

Drömmen om körkortet snart uppfyllt

Innan olyckan hade Emil ett stort intresse för motorsport och tävlade i motocross. Under sommaren har han uppnått sitt mål att kunna köra bil igen. Nu drömmer han om att kunna tävla med bil i framtiden.

–Jag har knappt kunnat sova om nätterna då jag drömt så mycket om att kunna köra bil igen och nu kan jag äntligen det. Mitt mål är uppfyllt. Jag var en fartdåre innan olyckan och förhoppningsvis kan jag med lite justeringar få tävla inom motorsporten inom några år, berättar han.

Emil Johansson ser ljust på framtiden. Förutom att träna upp kroppen och övningsköra går mycket av hans tid till att planera det nya livet som egenföretagare.

– Jag har alltid älskat mode och design, därför var det en självklarhet att starta företag inom det, säger han.

Hör om Emils resa från olyckan till idag och om hur det går med körkortet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.