För några veckor sedan fick Emma Wegrell uppleva hur det är att åka igenom isen. Hör henne berätta. Foto: Jenny Berggren / SVT

Emma åkte genom Mälarisen: ”Glömde jag hade fötter att sparka med”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är isvan och var också medveten om att den de var ute på var tunn. Ändå blev det en överraskande och tuff upplevelse för Emma Wegrell när Mälarisen brast och hon körde igenom. 

– Det var som att jag glömde att jag hade ben att sparka med. Det var otroligt tungt att försöka dra sig upp med armarna, säger hon.

Det var när Emma och några kompisar ur Västerås långfärdskridskosklubb var ute och spanade is tidigare i vintras precis när den lagt sig, som hon för första gången fick uppleva hur det är att gå, eller snarare åka, igenom.

De befann sig mellan öarna Elba och Västra holmen i Västerås skärgård, när isen började ge vika under Emmas fötter.

– Först så tänker man ju ”NEJ!” men sen tänkte jag att ska jag göra det är det ju bra att det sker nu, säger hon.

I sällskapet fanns många års erfarenhet av issäkerhet, dessutom också kunskap och rätt utrustning.

Med hjälp av sina isdubbar och en lina kunde Emma ta sig upp på isen igen, byta om till torra kläder från ryggsäcken och sätta plastpåsar på fötterna i de våta kängorna. En lärorik upplevelse, säger hon.

– Det är ju så också, att alla som ska bli ledare i skridskoklubben någon gång ska ha upplevt att gå igenom eller ha badat isvak.

Under vintern har Sjöräddningen uppmanat dem som inte har kunskap, utrustning och erfarenhet – så som Emmas sällskap hade -  att hålla sig på de plogade banorna på Mälaren eftersom isarna utanför varierar i bärighet.

Isdobbar att ta sig upp ur isvak med, livlina, visselpipa att tillkalla hjälp med och ispik för att bedöma isen. Det är exempel på utrustning Emma Wegrell menar att alla som ger sig ut på långtur på isen bör ha. Hon själv har också alltid hjälm och torra kläder i en plastpåse i ryggsäcken. – Det fungerar ju också som flythjälp, säger hon. Foto: Jenny Berggren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.