Tre personer står vid en stängd väg med en grind som blockerar tillfartsvägen. En av dem håller i grinden, och det finns en skylt med text på den. I bakgrunden syns en väg med bilar som passerar och en grönskande landskap som omger scenen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när grindarna till det tidigare svinpestdrabbade området i Fagersta monteras ned och hör jublet. Foto: Elin Krell/SVT

Faran är över – här tas första grinden till svinpestdrabbade området bort

Uppdaterad
Publicerad

Lite mer än ett år har gått sedan det första fallet av afrikansk svinpest konstaterades i Fagersta. I måndags godkändes Sveriges ansökan om friförklaring och nu börjar arbetet med att montera ned grindar och skyddsstängsel runt drabbade zoonen.

– I dag firar vi, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Stängslet i Fagersta ska nästan allt monteras ned, utom Trafikverkets stängsel vid riksväg 66 och 68 som kvarstår. En upphandling krävs för att Jordbruksverket ska kunna påbörja nedmontering, men tills det är klart tar man ned grindar bland annat i syfte att underlätta för allmänheten.

Stängslet är runt 30 kilometer långt, och förhoppningen är att arbetet ska vara färdigt vid årsskiftet. Skyltarna kommer tas ned omgående, men på grund av mängden förväntas det ta några veckor innan alla är borta.

Se när grindarna monteras ner i klippet ovan och hör jublet från fagerstaborna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet